Wauw! Oeroud woud

Wauw! Oeroud woud

Oerwoud klinkt spannend, maar wat houdt het precies in? Oerwouden zijn bossen die nog totaal hun eigen gang gaan. Ze leven lekker vrij, zonder dat mensen zich ermee bemoeien. Echte wildernis dus!

Het ontstaan van zo’n bos duurt soms eeuwen. Gelukkig kan een bos ook duizenden jaren blijven bestaan. Als het niet gekapt word tenminste… In Europa zijn oerwouden daarom zeldzaam. Wist je dat de oudste boom van Nederland 800 jaar is?

Bossen zijn niet alleen belangrijk voor veel wilde dieren. Wij zijn ook afhankelijk van het bos voor ons voortbestaan. Bomen houden regen tegen, als een soort paraplu. Tevens worden veel medicijnen gemaakt met planten uit het bos. Eet je veel rijst, tomaten of chocola? Dat kan dankzij de planten die leven in het tropisch regenwoud. Ze moeten dus kappen met het kappen van oerwoud!

Een knysnatoerako op een tak in het bos in Zuid-Afrika
Een knysnatoerako op een tak in het bos in Zuid-Afrika

Cultuurbos

Als een oerwoud wordt gekapt en nieuwe bomen worden geplant, noem je dat een cultuurbos. Met als enige doel vaak zo veel en snel mogelijk hout uit het bos te halen. In zo’n productiebos staan de bomen in rijen. Ook zijn ze van dezelfde soort en hebben ze allemaal dezelfde leeftijd. Er zijn vaak boomsoorten aangeplant die uit een ander deel van de wereld komen. Voor de natuur is er in zo’n bos veel minder te beleven.

© giphy.com © giphy.com

Waarom weg?

Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. Bossen worden gekapt om producten van hout, palmolie of soja te maken. Oeroude bomen zijn veel steviger, het hout is veel harder. Een houten tafel blijft dan langer mooi en is meer geld waard. Helaas wordt daarom 200.000 km2 gematigd natuurbos per jaar omgezet in cultuurbos. Dit is wel 5 keer Nederland!

Wat kun jij doen voor het bos?
Wat kun jij doen voor het bos?
Ook jij kunt helpen het bos en de bomen te beschermen! En dat is eigenlijk best makkelijk.
Lees meer