Bosolifant
Kwetsbaar

Bosolifant

De bosolifant leeft zoals zijn naam al aangeeft in het bos: in het regenwoud in de oksel van Afrika. Zijn bouw en manier van leven verschilt met die van de andere ondersoort van de Afrikaanse olifant, de savanneolifant.  Sommige biologen vinden de verschillen zelfs zo groot dat ze vinden dat de savanneolifant en de bosolifant twee aparte soorten zijn.

Rond-oor

Een belangrijk verschil met de savanneolifant is de grootte. Hoewel er flinke bosolifanten bestaan, zijn ze gemiddeld een stuk kleiner en minder zwaar. Een ander verschil is de vorm van de oren. De oren van de bosolifant zijn ronder dan zie van de savanneolifant. Daaraan dankt hij zijn wetenschappelijke naam: cyclotis betekent ‘rond-oor’. Verder zijn de slagtanden rechter en geler. Ook hebben ze meestal per voet één nagel meer dan de savanneolifant.

Picknickplaatsen

Bosolifanten eten alleen planten: bladeren, kruiden en vruchten. Je zou denken dat ze daar niet naar hoeven te zoeken in het regenwoud. Dat is maar voor een deel waar: de olifanten zijn behoorlijk kieskeurig. Op zoek naar het juiste voedsel leggen ze dagelijks grote afstanden af. Op die manier vormen ze een heel netwerk van paadjes door het woud. Ze kennen de weg er op hun duimpje. Sommige bredere paden zijn al eeuwen in de familie. Open plekken in het woud zijn ook van belang. Daar vinden ze zouten die ze nodig hebben en poelen om te drinken en te badderen. Ook zijn het ontmoetingsplaatsen. Omdat ze ook graag jonge boompjes eten, houden de bosolifanten deze open plekken zelf in stand. Daar profiteren weer andere dieren uit het regenwoud van, zoals bosbuffels en laaglandgorilla’s. Soms lijkt het wel een picknickplaats van wilde dieren. Waar het woud aan de kust grenst, komen de bosolifanten ook wel eens het strand op.

Onveilig

Bosolifanten leven in een kleine familiegroep van volwassen vrouwtjes en hun jongen. Volwassen mannetjes leven vaker alleen of in een minder vaste groep. In het dichte woud zijn hun aantallen veel lastiger te schatten. Ook waren ze in het bos tot voor kort minder kwetsbaar voor stropers. Helaas verandert dat de laatste jaren, vooral doordat door houtkap het bos toegankelijker wordt.