Edelhert

Edelhert

Het edelhert is een van de bekendste hertensoorten. Ze komen ook in Nederland in het wild voor: op de Veluwe en Zuid-Flevoland (Oostvaardersplassen). Edelherten zijn wijd verspreid over de wereld, maar in diverse landen zijn ze (opnieuw) uitgezet voor de jacht. In totaal onderscheidt men 28 ondersoorten, waaronder ook de wapitiherten uit Noord-Amerika. Het edelhert is in de zomer roodbruin en soms goudkleurig. In de winter is hun vacht doorgaans grijsbruin gekleurd. Tijdens de bronst (paartijd: bij ons september-oktober) hebben de bokken grote, sterk vertakte geweien waarmee ze elkaar te lijf gaan. Ook laten ze dan een doordringend gebrul horen, dat burlen wordt genoemd.