Gewone hamster

Gewone hamster

De gewone hamster is de grootste hamstersoort. Deze knaagdieren komen nog op enkele plekken in Nederland (Zuid-Limburg) en België in het wild voor. Ze worden ook wel korenwolven genoemd. Bij ons zijn ze zo goed als uitgestorven, maar in andere delen van Europa en Azië leven er nog aardig wat. De gewone hamsters zijn doorgaans solitaire nachtdieren. Ze graven zeer uitgebreide gangenstelsels. De gewone hamster houdt een winterslaap en bouwt voor die tijd een wintervoorraad op. In de herfst proppen ze de zaden, wortels en andere plantenkost die ze op het veld vinden in hun wangen en brengen het zo naar hun nest. De buik van de gewone hamster is veel donkerder dan zijn rug. Dit is bijzonder bij zoogdieren: meestal is dit namelijk andersom.