Grijze rifhaai

Grijze rifhaai

De grijze rifhaai leeft zoals zijn naam al aangeeft rond koraalriffen, al dalen vooral volwassen dieren ook wel eens tot grotere diepte af. Het is een 'standaardmodel' haai, goed gestroomlijnd, de rug grijs en de buik wit. De borstvinnen zijn smal en sikkelvormig, de staartvin heeft een zwarte achterrand.

Nieuwsgierig en gezellig

Grijze rifhaaien zijn actieve, krachtige zwemmers. Ze zoeken vaak soortgenoten op. Vooral jonge dieren zwemmen vaak samen in ondiep water. Ze zijn nieuwsgierig en benaderen duikers soms van dichtbij. Als ze zich bedreigd voelen, proberen ze een belager te intimideren door een eigenaardig standje aan te nenem, met een sterk gebogen rug en opgeheven kop.

Duiktoeristen

Net als de andere haaien van het geslacht Carcharinus is de grijze rifhaai levendbarend. Na een draagtijd van een jaar krijgt het vrouwtje één tot zes jongen van ongeveer eenhalve meter lengte. In het Indo-Pacifische gebied is het een van de meest algemene haaiensoorten. Voor het duiktoerisme op tropische eilanden is deze soort van groot belang.