IJseend

IJseend

Deze vrij kleine eend broedt langs poelen en moerassen in de noordelijke toendra. Hij overwintert vaak in grote groepen op zee op afstand van de kust en wordt dan ook in Nederland soms gezien. Het mannetje heeft het gehele jaar een paar opvallende langgerekte staartveren (net als de pijlstaart-eend). Het verenkleed is bruin, zwart en wit maar is erg variabel omdat sommige delen twee en andere drie keer per jaar ruien.