Lederschildpad
Kwetsbaar

Lederschildpad

Met de lengte en gewicht van een Smart is deze de lederschildpad de grootste van alle schildpadden. Zijn rug en buik zijn met een leerachtige huid bedekt en niet met een hard schild zoals bij de andere zeeschildpadden.

De lederschildpad is in staat om een lichaamstemperatuur te handhaven die hoger is dan die van het zeewater. Daardoor kan hij ook in koudere zeeën leven. Om hun eieren te leggen trekken ze wel altijd naar tropische stranden.

Lederschildpadden eten vooral kwallen. Vaak zien ze een plastic zak voor een prooi aan, soms met dodelijke afloop. Ook raken er onbedoeld lederschildpadden in visnetten verstrikt of blijven ze aan ander vistuig haken waarna ze gewond raken of zelfs verdrinken. Tot slot is het verzamelen van eieren voor de consumptie in sommige gebieden een probleem.

In de Grote Oceaan daalt hun aantal, maar in de Atlantische Oceaan gaat het de laatste jaren gelukkig weer wat beter. WNF beschermt deze reus door legstranden te beschermen en vervuiling van de zee te bestrijden.