Reuzenhaai
Kwetsbaar

Reuzenhaai

De reuzenhaai is na de walvishaai de grootste vis ter wereld. Ondanks zijn formaat is hij voor mensen totaal ongevaarlijk: hij leeft van plankton. Hij zwemt traag met wijd geopende bek. Het zeewater stroomt via de zeer grote kieuwspleten weer naar buiten. De daarin aanwezige met slijm bedekte borstels halen minuscule diertjes uit het water die de haai vervolgens inslikt. De borstels worden elke winter vervangen. In die periode eet de reuzenhaai niet en leidt hij een verborgen leven.

Reuzenhaaien komen in koudere zeeën voor. Langs de kust van Ierland worden ze regelmatig gezien. Soms liggen ze sloom aan het oppervlak te zonnen.

In het verleden werd deze soort bevist om de lever (tot 30% van het lichaamsgewicht), tegenwoordig om de enorme vinnen. Die dienen onder andere als 'etalage-materiaal' voor winkels in het verre Oosten die haaienvinnen verkopen voor de consumptie. De reuzenhaai plant zich maar langzaam voort: na een draagtijd van twee jaar krijgt het vrouwtje doorgaans één jong van 1,5 meter. Als er op een bepaalde plek veel zijn weggevangen, duurt het tientallen jaren voordat hun aantal weer op peil is.

Het Wereld Natuur Fonds pleit voor een betere bescherming van deze bijzondere haai. Deels met succes, want in sommige landen is het verboden reuzenhaaien te vangen.