Reuzenstern

Reuzenstern

Met bijna het formaat van een zilvermeeuw is dit verreweg de grootste stern. De volwassen vogels hebben een forse helder rode snavel (bij de jonge dieren oranje) met een donkere punt. In de winter is de zwarte kop-kap bij het voorhoofd wit gespikkeld. Ze maken een kenmerkend raspend geluid dat wel eens vergeleken wordt met een blikje dat over een betonnen vloer wordt gesleept. Reuzensterns leven in kustgebieden maar ook wij grote meren verspreid over de wereld. In Europa broeden de meeste op (schier)eilanden in de Oostzee. In Nederland zijn ze soms te zien, met name in de na-zomer in het oostelijke deel van het IJsselmeer.