Rode reuzenkangoeroe

Rode reuzenkangoeroe

De rode reuzenkangoeroe is gemiddeld net iets groter dan de grijze reuzenkangoeroe en daarmee het grootste buideldier. Alleen de volwassen mannetjes hebben een (oranje-)rode vacht, de veel kleinere vrouwtjes van de rode reuzenkangoeroe zijn gewoon (blauw-)grijs. De rode kangoeroes leven vooral in de zeer open savannebossen van Australiƫ. Ze grazen meestal in groepen van twee tot twintig dieren. Maar bij een drinkplaats kunnen wel eens meer dan duizend bij elkaar komen. De reuzenkangoeroes kunnen water van grote afstand ruiken. Een handige eigenschap in Australiƫ, want in de droge tijd is water bijzonder schaars. Soms leggen ze een afstand van 200 km af om van hun weidegrond bij drinkwater te komen. Rode reuzenkangoeroes kunnen met hun sterke achterpoten grote snelheden bereiken. Op volle kracht springend halen ze met gemak 65 km per uur. Een kruissnelheid van circa 30 km per uur houden ze langere tijd vol. Bij het grazen hoppen ze veel trager, waarbij ze alle vier hun poten en hun stevige staart gebruiken om vooruit te komen. Records die aan reuzenkangoeroes worden toegeschreven zijn: topsnelheid 88 km per uur, verspringen 13,5 m, hoogspringen 3,3 m.