Sumatraanse orang-oetan
Ernstig bedreigd

Sumatraanse orang-oetan

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orangs leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'.

Tot voor kort werden de orang-oetans van Borneo en Sumatra als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii).

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesiƫ, is het aantal orangs sterk achteruitgegaan. De Sumatraanse orang-oetan is met ongeveer 6400 dieren de zeldzaamste van de twee soorten.