Verpleegsterhaai

Verpleegsterhaai

Deze haai ziet er minder atletisch uit dan de meeste andere haaiensoorten. Hij heeft een stevig, rond lichaam met een platte buik. Zijn snuit is breed en afgerond. Bij elk neusgat hangt een tastdraad. De voorste rugvin zit ver naar achteren, ter hoogte van de buikvinnen. De rugzijde is bruingeel tot bruingrijs. De jonge dieren hebben kleine donkere, witgerande vlekken en vaak een donkere zadeltekening op de rug.

De verpleegsterhaai zoekt 's nachts met behulp van de baarddraden (tast en smaak) op de bodem van kustwateren naar voedsel. De prooi wordt krachtig naar binnen gezogen. Overdag rusten de haaien vaak samen met soortgenoten op de zeebodem, liefst onder een overhangende koraalrots.

De mannetjes zijn met 10 tot 15 jaar volwassen, de vrouwtjes pas op een leeftijd tussen 15 en 20 jaar. Voorafgaand aan de paring zwemmen een mannetje en vrouwtje vlak bij elkaar en volgen elkaars bewegingen. De verpleegsterhaai is eier-levendbarend: de eieren ontwikkelen zich binnen het lichaam van de moeder. Na ongeveer 6 maanden worden de 20 tot 30 jongen geboren.