Zuidpoolkip

Zuidpoolkip

De zuidpoolkip behoort niet tot de hoenders, zoals zijn naam doet vermoeden, maar bij de steltlopers, meeuwen en alken. Binnen deze orde vormt hij met nog één andere soort (het klein ijshoen) een familie die uitsluitend op en rond de Zuidpool voorkomt. Hier zijn het de enige vogels die geen zwemvliezen tussen de tenen hebben. Zuidpoolkippen zijn echte schooiers. Ze zoeken voedsel langs de kustlijn en in broedkolonies van pinguïns. Naast afval en onbewaakte eieren of kuikens eten ze daar voedsel dat ze pinguïns laten uitbraken door ze onophoudelijk lastig te vallen. Zelf broeden ze in een eenvoudig komvormig nest dat ze maken van wier, botjes, steentjes en veren. Hierin legt het vrouwtje twee tot vier eieren.