Zwartvoetpinguïn
Kwetsbaar

Zwartvoetpinguïn

De zwartvoetpinguïn broedt op de kust van zuidelijk Afrika en eilandjes daar in de buurt. Door stromingen die zeewater uit het poolgebied langs de Afrikaanse kust voeren is het water koud. Op het land kan het echter erg warm worden. De zwartvoetpinguïn voorkomt oververhitting door alleen 's nachts aan land actief te zijn en te nestelen in zelfgegraven holen of onder overhangende rotsen. Het aantal zwartvoetpinguïns is de afgelopen tientallen jaren sterk afgenomen: van 1 miljoen tot ongeveer 150.000. De oorzaak hiervan is vervuiling met olie en het wegvangen van voedsel door commerciële vissers.