Waar leven gorilla's?

Waar leven gorilla's?

Er bestaan 2 soorten gorilla’s, de westelijke en oostelijke gorilla. Alle gorilla’s leven in de regenwouden van centraal Afrika. 

Gorilla’s leven in een aantal verspreide bosgebieden. De dieren uit die gebieden verschillen van elkaar. Nog niet zo lang geleden hebben biologen ze eens heel precies vergeleken. Ze vonden tussen de gorilla’s uit het oosten en die uit het westen veel meer verschillen dan je zo kunt zien. Zo veel zelfs, dat de westelijke en oostelijke gorilla nu als 2 verschillende soorten worden gezien.  

Jonge gorilla zit in het gras

Binnen elke soort zijn ook verschillen. De oostelijke gorilla uit de bergen heeft langer haar dan de oostelijke laaglandgorilla. Die berggorilla’s zijn erg zeldzaam maar ook erg bekend. Er komen toeristen naar kijken en er zijn films over gemaakt. Minder bekend en nog veel zeldzamer is een aparte westelijke gorilla: de Cross River gorilla. Nog niet zo lang geleden dachten de biologen dat hij was uitgestorven. Dat is gelukkig (nog) niet zo.  

De enorme wouden in Afrika zijn helaas niet eindeloos.

Vooral sinds de komst van kettingzagen en bulldozers verdwijnt het woud snel. De dikke bomen brengen veel geld op en Afrikanen zelf gebruiken veel brandhout. Zelfs in officiële natuurgebieden worden bomen gekapt. Als de houthakkers weg zijn, wordt de rest van het bos vaak platgebrand om akkers te maken. 

Wat kun jij doen voor het bos?
Wat kun jij doen voor het bos?
Ook jij kunt helpen het bos en de bomen te beschermen! En dat is eigenlijk best makkelijk.
Lees meer