8 weetjes over gorilla's

8 weetjes over gorilla's

De gorilla is de allergrootste aap ter wereld. Maar dat hij tot wel 30 kilo groenten per dag eet, wist je misschien nog niet. 
  1. De schijf van 5 van een gorilla bestaat uit een gevarieerd plantaardig menu. Bladeren, stengels, schors, wortels en vruchten. Zijn lievelingsgroente is wilde selderij. Op één dag knabbelt hij soms wel 30 kilo weg. Dat is 100 keer zoveel als wat wij meestal per dag eten. 
  2. Gorilla’s zijn de ‘tuinmannen’ van de jungle! Sommige zaden kunnen niet eens ontkiemen als ze niet eerst zijn opgegeten en uitgepoept door een gorilla. Omdat ze zoveel planten eten, zorgen ze dus voor nieuwe aanwas.  

  3. De eerste 4 tot 6 maanden klampt een jong zich vast aan moeders buik. Daarna wordt hij op de rug gedragen. 
  4. Een gorilla zul je niet gauw klimmend in een boom zien. Daar zijn ze in tegenstelling tot veel andere apen, veel te zwaar voor! Gorilla’s kunnen wel 180 kilo worden. Ze vinden het dus veel prettiger om met beide benen op de grond te blijven. 
  5. Gorilla’s zien er groot en gevaarlijk uit. In tegenstelling tot hun imposante voorkomen doet vermoeden, zijn het zachtaardige dieren. Ze leven in een groep. Geen lawaaiige grote bende, maar een rustig gezin van een stuk of acht. Of eigenlijk: een harem, want de vader heeft meestal een paar vrouwen. Soms woont er ook een volwassen zoon in de groep, maar vader bepaalt wat er gebeurt. En bij gevaar komt hij in actie. Andere mannen zijn niet welkom. Als het moet, wordt het serieus knokken. Een vreemd vrouwtje mag er van hem wel bij.

    Portret in close-up van een zilverrug die fel de camera in kijkt
  6. Volwassen gorillamannen kun je goed herkennen. Zijn lijf is groot: een brede borstkas, enorme handen en een punthoofd. Dat komt doordat ze een richel op hun schedel hebben. Daaraan zitten de krachtige kauwspieren vast. Gorillamannen hebben ook grote hoektanden. Ze kunnen daardoor gevaarlijk hard bijten. Wat opvalt aan een gorillabaas, is zijn kleur. Hoe ouder en baziger hij is, hoe grijzer het haar op zijn rug wordt. Daarom wordt hij ook wel ‘zilverrug’ genoemd.
  7. Gorilla-onderzoekers kunnen elk dier in een groep herkennen. Ze kijken vooral naar hun neus: de rimpels zijn bij elke gorilla anders. Net als een vingerafdruk. 
  8. Gorilla's slapen in een soort nest op de grond dat ze maken van bladeren en takken. Iedere avond maken ze een nieuw bedje.
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer
Familie berggorilla's samen tussen de struiken in Virunga
Waar leven gorilla's?
Er bestaan twee soorten gorilla’s, de westelijke en oostelijke gorilla. Alle gorilla’s leven in de regenwouden van centraal Afrika.
Lees meer