Reisverslag Expeditie Fiji

Reisverslag Expeditie Fiji

Wij zijn WNF-Rangers Stella en Simeon. Samen hebben wij actie gevoerd voor de haaien. Wij zijn uitgekozen om samen met Zapper Rachel op expeditie te gaan naar Fiji. Dan kunnen we precies zien wat het Wereld Natuur Fonds daar allemaal doet om de haaien te beschermen.

Fantastisch bedrag!

Ons avontuur begon op 13 mei toen we een bezoek brachten aan Klaas bij Zapp Your Planet. Daar hoorden we hoeveel geld er is opgehaald. Wow, wat een enorm bedrag: €621.780! Dat geld gaat direct naar het reddingsplan voor de haaien. 
Kijk Zapp Your Planet: Haai-alarm terug

Oefenen in het water

Op Fiji gaan we direct aan de slag als oceaanbeschermer. Dan is het wel handig om in Nederland alvast even te oefenen in het water. Samen met Rachel krijgen we een snorkeltraining. En dat gaat best goed. Wij zijn klaar voor Fiji!

Haaienvinnen overal

Onze eerste tussenstop brengt ons naar Hong Kong. Daar zien we in een winkel heel veel haaienvinnen. Ze gebruiken ze voor in de soep. Wat een vreselijk idee, dat hier zoveel haaien voor zijn gedood. De mevrouw van de winkel vertelt ons dat zij gaat stoppen met de verkoop van haaienproducten. Zij wil een goed voorbeeld zijn en hoopt dat er meer winkels zullen volgen. Goed nieuws, maar het werk van WNF blijft voorlopig nog nodig om de haaien te beschermen. 

Gedroogde haaienvinnen te koop in Hong Kong

Warm welkom

Na een reis van meer dan 30 uur komen we aan in Fiji! We krijgen een warm welkom van een lokaal bandje. We komen al helemaal in de stemming. En helemaal rechts staat Ian. Hij is van het WNF in Fiji en gaat samen met Dan met ons mee op avontuur. Tijdens onze expeditie gaan we leren wat een oceaanbeschermer allemaal doet om de haaien te beschermen. 

Welkom lokaal bandje Fiji expeditie rangeractie

Barracuda

Eerste stop, de markt. Daar gaan we een vis kopen voor in de BRUV. We leggen jullie straks uit wat dat precies is. Eerst een mooi exemplaar uitzoeken. Mmmm, deze barracuda lijkt wel groot genoeg.

BRUV

Ian en Dan van WNF leggen ons uit wat een BRUV is. Dat is een stellage met een camera die je in het water kunt zetten. Net voor de camera leg je wat vissenvoer waar zeedieren op af komen. Dan kun je zien welke dieren er in een gebied leven. Onze barracuda moeten we hiervoor eerst in stukken hakken.  

Klaar voor gebruik!

De barracuda is in stukken gehakt en hebben we in het mandje voorop de BRUV gezet. Nu kunnen we deze laten zakken naar de bodem van de zee. Met het ingezamelde geld van de actie kunnen we BRUV’s inzetten. Zo kan WNF onderzoeken in welke gebieden haaien voorkomen.  

Bomen planten voor haaien?

Een mangrove-bos is voor jonge haaien de perfecte plek om visjes te eten zonder bang te hoeven zijn voor grote roofvissen. Daarom planten we vandaag mangrove, zodat er nog meer veilige plekken zijn voor deze babyhaaitjes. We doen dit tijdens eb, dan sta je dus met je voeten in de modder. Oceaanbeschermer Dan doet het voor en daarna kunnen wij aan de slag. Het is eenvoudig: een gat graven met een stok, jong plantje erin steken. That’s it.  

Haai Taggen

We gaan een hele dag het water op. En proberen een haai te taggen. Hierbij geef je een haai een zender, zodat je deze later kunt herkennen, als deze weer gevangen wordt. Erg nuttige informatie voor een oceaanbeschermer. Haaien taggen is zwaar werk. Eerst laat je een net van ongeveer 150 meter in het water zakken. En elk uur controleer je het net om te zien of je een haai gevangen hebt. Vandaag helaas geen haai in het net. 

Stella en Simeon gaan haaien taggen op zee

Haaienonderzoek

Het haaienteam krijgt soms dode haaien van vissers. Deze zijn per ongeluk in hun net gezwommen. Door onderzoek kunnen ze zien hoe gezond de haai was. Wat hij gegeten heeft en bijvoorbeeld hoe oud hij was. Voor deze jonge stierhaai begeleiden wij het onderzoek met oceaanbeschermer Gauthier. Deze haai is een vrouwtje en is nog maar 2 maanden oud. En het is waar: zijn huid voelt echt als schuurpapier! 

Kuata Island

Vanaf het grote eiland Viti Levu vertrekken we naar een piepklein eiland: Kuata Island. Hier gaan we verder met ons werk als oceaanbeschermers. Maar eerst worden we opgewacht met een welkomstlied. Wat is het hier prachtig!!!! Witte stranden en het zeewater is zo helder, je kunt helemaal tot de bodem kijken. 

Haai!

Met een boot gaan we ver de zee op naar het rif. Gaat het vandaag eindelijk lukken om een haai te zien? We vinden het best wel een beetje spannend. Als we het water inspringen is het gelijk raak. Er zwemmen meerdere witpuntrifhaaien onder ons. Wat glijden ze mooi door het water. We worden er helemaal rustig van, wat cool is dit! Terug op het strand roept oceaanbeschermer Thomas ons. Hij heeft een zwartpuntrifhaai gevangen. En wij moeten DNA afnemen. Met een schaar knipt Simeon een klein stukje van zijn staartvin. Daar voelt de haai niets van. Dit wordt gebruikt voor onderzoek naar de haaien in dit gebied. Een grote high five voor deze geweldige dag.

Haai DNA onderzoeken

Eindexamen

Om echte junior oceaanbeschermers te worden, krijgen we een grote opdracht om het gebied te beschermen. We gaan met de boot op patrouille. Wil jij weten of wij de opdracht goed hebben afgerond?

Kijk alle aflevering van Zapp Your Planet: Expeditie haai-alarm hier