6 vragen over de Noordpool

6 vragen over de Noordpool

Het noordpoolgebied – oftewel het arctisch-gebied – is een oceaan, bedekt met een enorm pak ijs en omringd door land. Maar waarom is dat gebied in gevaar? En wat doet WNF daar tegen? Noordpool-expert Gert Polet geeft antwoord.

1. Bij welke landen ‘hoort’ de Noordpool eigenlijk?

Er zijn 8 landen waar de Noordpool bij hoort: Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Groenland (Denemarken), Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. 6 van deze landen hebben ook nog een stukje ijszee, dat voor de kust ligt. Maar de rest van de ijszee is van niemand.

2. Wat is er zo bijzonder aan de Noordpool?

De Noordpool bestaat uit drijvend ijs. In de zomer smelt een deel van dat ijs. En in de winter zit het drijvende ijs vast aan land, doordat er sneeuw en nog meer ijs valt.

Voor planten en dieren zijn de randen van het ijsgebied het meest interessant. Ze vinden daar voedsel, andere dieren en krijgen er babies. De dieren van de Noordpool zijn helemaal aangepast aan het leven in extreme kou. Misschien wel het belangrijkste waarom de Noordpool zo bijzonder is: door het koude klimaat dat daar bestaat werkt de Noordpool als een soort ijskast. De Zuidpool is ook een soort diepvries. De 2 polen zorgen er samen voor dat de opwarming van de hele aarde minder snel gaat.

Mensen op expeditie Noordpool Spitsbergen

3. Wie en wat leeft er op de Noordpool?

Op de Noordpool leven de ijsbeer, de walrus, de narwal, de beluga en de Groenlandse walvis. Het is ook het thuis van 3,8 miljoen mensen, zoals de Inuit (Eskimo’s) en de Samen (Lappen).

Een groenlandse walvis zwemt net onder het ijs in de Noordelijke IJszee

4. Wat zijn de belangrijkste bedreigingen voor het noordpoolgebied?

Het grootste gevaar voor de Noordpool is klimaatverandering. Hierdoor warmt de aarde op en smelt het zee-ijs. Dat is niet goed voor de mensen en dieren die er leven. Zo kan de ijsbeer zonder ijs niet goed jagen. Daardoor heeft hij minder te eten en komt hij moeilijker de winter door.

De temperatuur op de Noordpool stijgt 2 x zo snel als op de rest van de aarde

Noordpool-expert Gert Polet

De temperatuur op de Noordpool stijgt 2 keer zo snel als op de rest van de aarde. Dat komt omdat de smeltende ijskap steeds minder zonlicht weerkaatst. Witte sneeuw of ijs, zorgen dat zonlicht weerkaatst wordt. Als er geen sneeuw of ijs ligt, dan wordt het zonlicht opgenomen door het zeewater. Daardoor smelt het ijs weer sneller.

Door het smeltende ijs wordt de Arctische zee toegankelijker voor olie- en gaswinning. Ook kunnen vrachtschepen en vissers daardoor makkelijker door het gebied varen. Dit levert verstoringen, geluidsoverlast en vervuiling op voor de dieren in het Noordpoolgebied.

Vier ijsberen op een rij

5. Wat doet WNF om het Noordpoolgebied te beschermen?

We willen dat er strenge regels komen om het hele Noordpoolgebied te beschermen. Bijvoorbeeld tegen menselijke activiteiten zoals vervuiling. WNF onderzoekt ook wat nu de belangrijkste gebieden zijn voor de dieren op de Noordpool. Bijvoorbeeld waar ijsberen overwinteren en waar hun jongen geboren worden. Of waar narwallen elkaar ontmoeten. Juist deze gebieden proberen we te beschermen zodat hier geen verstoringen komen van scheepvaart, visserij of olie- of gasboringen. Dit doen we door in gesprek te gaan met landen en bedrijven.

Om het smelten van de ijskap te stoppen, moeten we de opwarming van de aarde stoppen. Daarom vinden we dat we veel sneller moeten overstappen op bijvoorbeeld wind en zonne-energie. Want dat zijn duurzame energiebronnen die nooit op gaan. Iedereen kan hieraan bijdragen, ook jij kunt thuis helpen door zuinig om te gaan met energie!

6. Kunnen we niet beter meteen de hele Noordpool beschermen?

Elke bescherming van dit gebied is welkom. De hele Noordpool tot beschermd gebied laten verklaren is heel lastig. Er zijn zo veel landen en organisaties die iets met de Noordpool te maken hebben. En de mensen die er altijd hebben geleefd, zoals de Inuit, moeten er in de toekomst ook gewoon kunnen blijven wonen.

Als we goed weten wat de belangrijkste gebieden zijn voor de dieren van de Noordpool, wil WNF zich vooral richten op de bescherming van die belangrijkste gebieden. Zoals het Laatste IJsgebied bij Groenland en Canada. Daar zal het smeltende zee-ijs het langste ijs blijven. Dat gebied wordt dus steeds belangrijker voor de diersoorten die zee-ijs nodig hebben om te overleven. En dat lukt!

Er komen nu bijvoorbeeld meer walrussen en ijsberen voor op Spitsbergen dan vroeger. In 2017 is er in Noord-Canada een nieuw beschermd gebied bijgekomen. Ongeveer 75% van alle narwallen trekt hier jaarlijks doorheen. Het is wel drie keer zo groot als Nederland! Begin 2018 is een gebied zo groot als 1,5 keer Nederland tot beschermd natuurgebied verklaard in Noord-Rusland. Dit is een gebied waar ijsberen ’s winters sneeuwholen graven en hun jongen krijgen. Top dus!

Word WNF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WNF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Ben je dol op wilde dieren en de natuur en wil je deze graag beschermen? Word dan WNF-Ranger!
Lees meer
Een ijsbeer kijkt brutaal de camera in en lijkt een poot te geven
De ijsbeer is dol op sneeuw
IJsberen houden van rollen in de sneeuw. Maar hoe lang kan dat nog? Door opwarming van de aarde verdwijnt de grond letterlijk onder zijn poten. Wat jij daaraan kunt doen?
Lees meer
Dagelijkse duurzame tips!
Dagelijkse duurzame tips!
Wist je dat ook jij elke dag de natuur kan helpen? Van opstaan tot weer slapen gaan. Met deze simpele tips bespaar je niet alleen energie, maar ook je portemonnee (en die van je ouders)!
Lees meer