Het leefgebied van de ijsbeer smelt weg

Het leefgebied van de ijsbeer smelt weg

Een ijsbeer leeft het liefst in een ijskoude omgeving. Het gaat helaas niet zo goed met de ijsbeer.

Ze hebben veel last van een warmere aardbol. Hun leefgebied dreigt letterlijk weg te smelten.

De aarde warmt op door de klimaatverandering. Hierdoor smelt het zee-ijs supersnel. Als dit zo doorgaat, kan het grootste deel van de Noordpool in de zomer ijsvrij zijn. Het wordt zo steeds moeilijker om voedsel te vinden. Als hij geen eten krijgt, wordt zijn vacht minder dik. Zo krijgt de ijsbeer het straks berekoud.

Een zwemmende ijsbeer voor een ijsrots in Alaska
Een zwemmende ijsbeer voor een ijsrots in Alaska

Ruzie in Rusland

De ijsbeer zal ergens anders eten moeten zoeken. Dit zal hij doen aan land bij de mensen. Dit zullen de mensen niet leuk vinden. Zo ontstaat er ruzie tussen de ijsberen en de mensen. Jagen op ijsberen is verboden. Maar in Rusland houden ze zich helaas niet helemaal aan de regels. De ijsbeer loopt daar opnieuw gevaar.

Vervuiling

Hoe meer ijs er smelt, hoe meer ruimte er is voor scheepvaart. Ook olie- en gasbedrijven zullen toeslaan. Dit zorgt voor vervuiling van de Noordelijke IJszee en dat is niet oké!

Dagelijkse duurzame tips!
Dagelijkse duurzame tips!
Wist je dat ook jij elke dag de natuur kan helpen? Van opstaan tot weer slapen gaan. Met deze simpele tips bespaar je niet alleen energie, maar ook je portemonnee (en die van je ouders)!
Lees meer
IJsbeermoeder en haar twee welpen op een ijsberg bij Baffineiland, Nunavut, Canada
6 vragen over de Noordpool
Het noordpoolgebied is een oceaan, bedekt met een enorm pak ijs en omringd door land. Maar waarom is dat gebied in gevaar? En wat doet WNF daar tegen? Noordpool-expert Gert Polet geeft antwoord.
Lees meer
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer