115 nieuwe diersoorten ontdekt

115 nieuwe diersoorten ontdekt

In Azië zijn maar liefst 115 nieuwe soorten ontdekt! We stellen er 3 aan je voor.

Een krokodilstaarthagedis die eruitziet als een stripfiguurtje, een zoetwaterschildpad die slakken eet, een berg hoefijzerneusvleermuis en een felgekleurde kikker. Dat zijn 4 van de 115 bijzondere, nieuwe soorten die in 2016 ontdekt zijn. De dieren zijn gezien in Cambodja, Laos, Vietnam, Thailand en Myanmar.

We stellen 3 soorten aan je voor:

●      Een Vietnamese krokodilstaarthagedis, Shinisaurus crocodilurus vietnamensis, is een hagedis die in zoetwater en het bos leeft. Hij is gespot in China en het noorden van Vietnam. Hij is helaas ook meteen in gevaar, omdat zijn leefgebied steeds kleiner wordt. En mensen in China houden het beestje ook graag als huisdier. Er zijn waarschijnlijk nog maar zo’n 200 exemplaren in Vietnam.

●      Een berg hoefijzerneusvleermuis,  Rhinolophus monticolus, is gezien in de bosachtige berggebieden in Laos en Thailand. Onderzoeker dr. Pipat Soisook heeft er 10 jaar over gedaan om de nieuwe soort te bepalen. De hoefijzerneus dankt zijn naam aan het hoefijzervormige aanhangsel op zijn neus. Volgens sommigen lijkt de vleermuis op een van de Cantina Band leden uit de film Star Wars.

●      De slak-etende schildpad, Malayemys isan, is niet in de natuur ontdekt, maar op de markt in Thailand! De verkopers hadden de schildpad in een kanaal in de rivier gevangen.  De onderzoekers kochten het dier, omdat ze al dachten dat het om een nieuwe soort zou gaan. En ze hadden gelijk. Ook dit dier is helaas meteen in gevaar omdat er maar weinig van zijn en moet dus goed beschermd worden.

10 belangrijkste natuur-nieuwtjes 2017
10 belangrijkste natuur-nieuwtjes 2017
Er was in 2017 heel veel goed nieuws voor de natuur en dieren. We hebben de 10 beste nieuwtjes op een rijtje gezet.
Lees meer