5 tips voor een diervriendelijke tuin

5 tips voor een diervriendelijke tuin

Wil je zoveel mogelijk vogels en insecten in je tuin? We geven je 5 tips hoe je dat voor elkaar krijgt.

1. Maak een bijenhotel

Kleine bijensoorten zoeken smalle gaatjes, dikkere bijen willen natuurlijk wat groters. Goede plekjes zijn niet zo makkelijk te vinden. Zeker niet in tuinen waar oude stengels worden opgeruimd. En in de weilanden staan steeds minder bloemen. Wilde bijen kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Geef ze daarom een heerlijk hotel in een tuin vol bloemen. Deze maak je van een leeg blik en bamboe of riet.

(Deze knutseltip staat in Ranger Report april 2019)

2. Diervriendelijke planten

Kies voor wilde planten waar vogels en insecten dol op zijn. Zo vinden vlinders paarse en lila kleurige bloemen heel lekker, zoals die van een vlinderstruik. En bijen houden weer veel van bijvoorbeeld crocussen en rozemarijn.

3. Badje

Als het in de zomer weinig regent, is er ook weinig water voor de vogels. Zet daarom een vogelbadje in de tuin; een schaaltje met een klein laagje water. Daar kunnen ze lekker in badderen.

4. Minder stenen

Als je tuin is bestraat, moet al het regenwater via het riool worden afgevoerd. Als je voor planten in plaats van tegels kiest, kan het water gewoon weglopen in de grond. En met groen hebben de dieren ook meer plek om zich lekker te verstoppen.

5. Gerecyclede plantenbakken

Kies voor zoveel mogelijk milieuvriendelijke, gerecyclede of tweedehands materialen. Zo kun je het beste hout met een FSC- keurmerk kopen. En zijn er tegenwoordig ook bloempotten van gerecycled materiaal te krijgen.

App

Huisje boompje beter is een gratis app die er voor zorgt dat je huis en tuin klimaatbestendig zijn. Je krijgt praktische duurzame tips waar je gelijk iets mee kunt en ook zie je eventuele kosten, benodigdheden en natuurlijk effecten! Hoe meer je doet, hoe hoger je eco-score. De app is er voor Android en Ios.

5 tips om te consuminderen
5 tips om te consuminderen
We kopen veel te veel. Met deze 5 tips leer je hoe je kunt consuminderen (minder kopen).
Lees meer
7 tips om minder plastic te gebruiken
7 tips om minder plastic te gebruiken
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er minder plastic in zee komt? Het begint met deze 6 tips.
Lees meer
10 tips om een natuurbeschermer op school te zijn
10 tips om een natuurbeschermer op school te zijn
Ook op school kun je een echte natuurbeschermer zijn! Door bijvoorbeeld steeds een broodtrommel en een drinkfles te gebruiken. We geven je nog 10 extra tips.
Lees meer