Aantal berggorilla’s gestegen tot meer dan 1000

Aantal berggorilla’s gestegen tot meer dan 1000

Er zijn veel problemen in het gebied, maar toch zijn er de laatste jaren meer berggorilla's bijgekomen in Virunga.

De berggorilla is daardoor de enige mensaap waarvan er steeds meer van bij komen. Van alle andere mensapen zijn er juist steeds minder.

Gorilla's tellen

In 2010 waren er nog maar 480 berggorilla's in Virunga. Nu zijn dat er 604. In totaal leven er wereldwijd nog zo'n 1004 berggorilla's in het wild. Dat het aantal berggorilla's zo is gestegen, is natuurlijk geweldig. Doordat WNF goed samenwerkt met de overheden in de landen waar de dieren leven en met andere natuurorganisaties, worden de dieren steeds beter beschermd. Maar helaas zijn er nog altijd gevaren voor de gorilla's.

Waarom is de berggorilla in gevaar?

Het gaat wel iets beter met de berggorilla's, maar ze zijn nog steeds in gevaar. Zo komen ze bijvoorbeeld terecht in vallen die zijn geplaatst voor andere dieren. Maar ook klimaatverandering en ziektes (die de dieren door mensen krijgen) zijn gevaarlijk voor de gorilla's. Helaas is er in het gebied ook al heel lang oorlog. Dat is niet alleen voor mensen een gevaar, maar ook voor dieren.

Virunga

Virunga is een groot gebied dat in Afrika, in de landen Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo ligt. Er leven naast de berggorilla's, nog 2 soorten mensapen: de Oostelijke laaglandgorilla en chimpansees. Ook komt de bedreigde okapi voor in Virunga. 

Waarom is de gorilla in gevaar?
Waarom is de gorilla in gevaar?
Waarom is de gorilla in gevaar? Je ziet het in deze video
Lees meer
Kleine berggorilla hangt op de rug van een oudere gorilla
Veilig oerwoud voor de gorilla
Reddingsplan voor de gorilla. Een veilig oerwoud betekent dus: kappen met kappen!
Lees meer
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer