20 tips om actie te voeren

20 tips om actie te voeren

Wil je graag actievoeren voor je favo dier, maar weet je niet precies wat je kunt doen? Check dan deze actietips.

De Rangeractie 2019 komt er weer aan: Plastic Bende! Dit keer komen we met z'n allen in actie voor de zeeschildpad. Deze wordt bedreigd door onder andere plastic in de zee.
Wil jij graag in actie komen, maar weet je niet precies hoe? We geven je een paar tips!

1. Clean up

Houd met je vrienden een clean up! Ga de straat op of naar je favo sportveldje of schoolplein en ruim alle rotzooi op die je onderweg tegenkomt. Zo belandt het afval niet in de zee en hebben dieren, zoals de zeeschildpad, er geen last van.

2. Telefoon-challenge

Kun jij geen minuut zonder je telefoon? Raak je in paniek als de batterij bijna leeg is? Doe dan deze challenge! Ga zo lang als je kunt telefoonloos door het leven. Je ouders en vrienden hebben vast een hoog bedrag per dag over voor deze challenge. Hoe lang ga je het volhouden?

3. Verkoop anti-STROOPwafels

Koop of maak stroopwafels. Plak er een mooie sticker op en verkoop ze voor een leuke prijs. Het geld gaat natuurlijk naar de zeeschildpad tijdens de Rangeractie eind september 2019.

4. Zwemmen

Organiseer een zwemparcours of zwemwedstrijd. Laat je sponsoren door je familieleden en vrienden. Per baantje/rondje dat je gezwommen hebt, krijg je geld van je sponsoren.

5. CupCakes

Bak samen met je klasgenoten lekkere cupcakes, bijvoorbeeld in onderwater-thema. Maak de cupcakes blauw of maak er een schildpad van. Verkoop ze daarna aan je familie, buren of op school!

6. Zing

Treed op tijdens Koningsdag. Zing liedjes die over bijvoorbeeld over water gaan, of over zeedieren, zoals Diep in de Zee van Radio Oorwoud.

Het geld dat je daarmee ophaalt, gaat natuurlijk naar de zeeschildpad.

7. Maak een zeeschildpad-gelddoos

Kom je in actie? Zorg er dan voor dat je een mooie gelddoos maakt. Teken deze schildpad op papier, knip deze uit en kleur 'm mooi in. Plak de schildpad daarna op een lege schoenendoos. Maak er een gleuf in, zodat het geld er makkelijk in kan.

8.Catwalk

Organiseer een echte modeshow bij jou op school. Nodig iedereen uit die je kent en show de mooiste outfits met het thema zeeschildpad. Verkleed je als zeeschildpad, koraal, of trek mooie blauwe kleding aan.

9. Restaurant

Tover je huis, je sportclub of je klaslokaal voor een avond om in zee-restaurant. Kook heerlijke gerechten en verwen je gasten extra met een koekjes in de vorm van een zeeschildpad als toetje. Hoe meer je gasten genieten, hoe meer ze zullen betalen voor het eten.

10. Tattoo

Heb je een penseel en schmink bij de hand (en natuurlijk een aantal vrienden, neefjes, nichtjes of klasgenoten)? Zet dan met je penseel een echte dierentattoo op de arm of het been van je vrienden en vriendinnen. Voor elke tattoo die je zet, vraag je een klein bedrag. Zo teken je in 4 stappen een panda of pinguïn.

11. Alle flessen verzamelen!

Verzamel met je vrienden of met de klas zoveel mogelijk lege flessen. Lever ze in bij de supermarkt. Met de opbrengst kunnen we de zeeschildpad beschermen.

12. Penalty's

Houd je van voetbal? Organiseer dan een penalty/shootout-competie of 'latje trap' met je vrienden. Laat je sponsoren door familie en vrienden. Voor elk doelpunt dat je maakt (of tegenhoudt), krijg je geld. Je kunt het natuurlijk nog spannender maken door een blinddoek voor te doen.

13. Lesmarathon

Organiseer een lesmarathon bij jou op school en laat je sponsoren voor elk uur dat je les hebt. Vraag je juf of meester om speciale lessen te geven over de zeeschildpad of plastic. Of zorg dat er iemand een gastles op school komt geven.

14. BINGO!

Organiseer een bingo-avond voor je familie. Vraag de deelnemers om een kleine bijdrage voor de zeeschildpad. Tip: knutsel zelf een speciale prijs voor de winnaar. BINGO!

15. Loterij

Organiseer een loterij. Hoe dat precies werkt, zie je hier.

16. Heitje voor karweitje

Haal met klusjes geld op bij je familie en in je straat. Je kunt bijvoorbeeld honden uitlaten, auto's wassen, onkruid wieden, gras maaien of oppassen. Vraag je Plastic Bendeleden om mee te doen, zo is het ook nog eens supergezellig.

17. Armbandjes

Maak zelf armbandjes met mooie natuurlijke kleuren. Natuurlijk niet van plastic, maar bijvoorbeeld van katoen of wol. Verkoop deze aan vrienden en familie. De opbrengst gaat dan naar het Wereld Natuur Fonds.

18. Maak posters

Maak zelf posters van jouw favo dier of over hoe je minder plastic kunt gebruiken. Zet er duidelijk op dat het dier bedreigd wordt of zet er tips op om milieuvriendelijker te leven. Vraag of je deze posters thuis, op school en in de supermarkt op mag hangen. Zo zorg je dat meer mensen zien dat de natuur belangrijk is. Download hier een tekening van de zeeschildpad die je zelf kunt inkleuren.

19. Maak een clownvis-spaarpot

Het geld dat je ophaalt met je actie, kun je makkelijk bewaren in deze mooie spaarpot.

20. Maak je sportclub plastic vrij

Drink je op je sportclub limonade uit plastic bekertjes? Krijg je een rietje in je cola? Of worden op school alle tekeningen geplastificeerd? Zorg er dan voor dat je school wegwerpplastic vrij wordt! Hoe? Heel makkelijk, met deze 5 stappen.

Maak je sportclub of school wegwerpplasticvrij
Maak je sportclub of school wegwerpplasticvrij
De Plastic Bende wil ervoor zorgen dat heel Nederland wegwerpplastic vrij wordt! Sluit je ook aan bij de Plastic Bende en maak jouw school of sportclub plastic vrij!
Lees meer
Doneer Direct
Doneer Direct
Heb je geld opgehaald of gespaard? Kijk hier hoe je geld over kunt maken voor jouw favo dier. Vraag een volwassene om je te helpen.
Doneer Direct
Close-up van een kop van een zeeschildpad in het water
10 weetjes over de zeeschildpad
Zeeschildpadden zijn een familie van grote schildpadden. Wereldwijd komen er 7 soorten voor, waarvan er minstens 5 bedreigd zijn.
Lees meer
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer