Anne: ''ik wil mijn steentje bijdragen''

Anne: ''ik wil mijn steentje bijdragen''

De 13-jarige Anne wil niet blijven kijken hoe de aarde opwarmt, ze wil iets doen! Daarom eet ze geen vlees meer. Wij vroegen haar hoe het is om vegetariër te zijn.

Wat goed dat je vegetariër bent geworden! Hoe is dat zo gekomen?
Ik vind het erg dat het klimaat zo opwarmt en wilde graag wat doen om mijn steentje bij te dragen. Ik hoorde dat als iedereen in Nederland 1 keer per week geen vlees zou eten dat de meeste klimaatproblemen opgelost zouden zijn, dat bracht mij aan het denken. Ik dacht als ik nou nooit meer vlees ga eten, dan "compenseer" ik een soort van de stukken vlees die andere mensen nog wel eten. Ik at sowieso al niet zoveel vlees, dus de keuze wassnel gemaakt! Nu ben ik intussen sinds het begin van de zomervakantie vegetarier, al bijna 11 weken.

Zijn er meer kinderen uit je klas (of misschien vriendinnen) vegetariër?
Nee, mijn vriendinnen vinden het wel allemaal heel erg knap van mij, super lief! Toen mijn beste vriendin mee op vakantie was, at ze ook de hele week geen vlees. Dat vond ik wel super leuk!

En bij jou thuis? Eet iedereen vegetarisch?
Nee, thuis ook niet. Mijn ouders houden wel veel rekening met mij en vinden het heel goed dat ik vegetarisch eet. We eten 's avonds óf geen vlees of een vleesvervanger. Mijn ouders eten dus wel vaak vegetarisch!

Wij zagen een tweet van je moeder die zich boos maakt dat jij je vaak moet verdedigen tegenover volwassenen omdat je vegetarisch eet. Kun je daar een paar voorbeelden van geven?
Ik moet vaak heel erg veel vragen beantwoorden zoals: "Waarom ben je vegetarisch? Vind je het erg als wij wel vlees eten? Eet je wel van een vork die vlees heeft aangeraakt?" Mensen kijken me echt wel eens aan alsof ik een alien ben, haha. Gelukkig krijg ik ook veel positieve reacties, dan vinden mensen het knap of bijzonder dat ik hier al over nadenk.

Wat zeg je tegen mensen die vlees eten?
Dat het me niet uitmaakt wat hun keuze is, dat ik blij ben met mijn keuze en nooit meer terug wil omdat het heel goed voelt. Of zij een stukje vlees eten maakt mij niet uit, ik voel me niet bedrogen of ongemakkelijk. Ik word alleen nog maar zekerder van mijn keuze.

Hoe is het om vegetariër te zijn? Denzel vertelt
Hoe is het om vegetariër te zijn? Denzel vertelt
De 14 jarige Denzel is al bijna drie jaar vegetariër. Hoe is het om als enige uit je klas vegetarisch te eten? Wij vroegen Denzel het hemd van het lijf.
Lees meer
 Luchtballon met het bekende WNF panda logo
Word WWF-Ranger (12 t/m 17 jaar)
Wil je alles over dieren, natuurbescherming, duurzaamheid en het klimaat weten? Word dan WNF-Rangers.
Lees meer
Maak je eigen vegan ijs
Maak je eigen vegan ijs
Het je nog fruit in de koelkast liggen dat bijna niet meer goed is? Maak met dit recept een heerlijk vegan ijsje.
Lees meer