Arctic noise

Arctic noise

De dieren van de Noordelijke IJszee worden bedreigd door de opwarming van de aarde. Daardoor smelt het ijs. Maar er zijn nog meer bedreigingen.

De dieren van de Noordelijke IJszee worden bedreigd door de opwarming van de aarde. Daardoor smelt het ijs. Maar er zijn nog meer bedreigingen, zoals lawaai. Tegenwoordig hoor je niet alleen dierengeluiden, van bijvoorbeeld walvissen, de walrus of groenlandse haai, maar ook herrie.

Herrie onderwater

Van geronk van schepen tot geknal van machines, die gebruikt worden om olie onder de zeebodem te zoeken. De zeedieren hebben daar last van. Zo kunnen ze niet meer goed met elkaar praten of hun prooi vinden. En ze kunnen elkaar niet meer vinden, waardoor ze ook niet meer kunnen paren.

Wat kun jij doen?

Tip 1

Het is belangrijk dat veel meer mensen weten van dit probleem. Praat er dus over met je vrienden en familie. Samen kunnen we er voor zorgen dat regeringen onderwatergeluid aanpakken.

Tip 2

Het mooie van onderwatergeluid is dat het probleem meteen opgelost is als we het lawaai uitzetten. Ga je zelf op vakantie met de (veer)boot of om walvissen of dolfijnen te kijken? Vraag dan eens wat het bedrijf doet aan onderwaterlawaai. Als ze horen dat mensen zich zorgen maken, zullen ze er sneller iets aan doen.

Tip 3

Ook in Nederland hebben dieren last van onderwaterlawaai. Heb je zelf een motorboot? Vaar dan voortaan wat langzamer. Als je hard vaart komen er namelijk bubbels vrij die onderwater veel lawaai veroorzaken.

Tip 4

Houd je spreekbeurt over onderwatergeluid en de Noordelijke IJszee en vertel alle klasgenoten over dit bijzondere gebied.

Wist je dat....?

Er een bruinvis luisterpaal is in Zierikzee? Dan kun je zelf horen hoe 'onze' walvis klinkt.

IJsbeermoeder en haar twee welpen op een ijsberg bij Baffineiland, Nunavut, Canada
6 vragen over de Noordpool
Het noordpoolgebied is een oceaan, bedekt met een enorm pak ijs en omringd door land. Maar waarom is dat gebied in gevaar? En wat doet WNF daar tegen? Noordpool-expert Gert Polet geeft antwoord.
Lees meer
Een ijsbeer hangt over een ijskap en ziet vallend ijs
De Noordpool
Op het uiterste puntje van de Noordpool gaat de zon op 22 september onder en komt pas weer op 21 maart tevoorschijn.
Lees meer
Een ijsbeer kijkt brutaal de camera in en lijkt een poot te geven
De ijsbeer is dol op sneeuw
IJsberen houden van rollen in de sneeuw. Maar hoe lang kan dat nog? Door opwarming van de aarde verdwijnt de grond letterlijk onder zijn poten. Wat jij daaraan kunt doen?
Lees meer