Een hoorn lijkt op onze haren en nagels

Een hoorn lijkt op onze haren en nagels

Neushoorns zijn stoere dieren. De hoorn op hun neus valt het meeste op. Die heeft ze echter ook veel ellende bezorgd. Stropers willen hun hoorns hebben. Wat weet jij over de hoorn?
 • Als een neushoorn wordt geboren, heeft hij nog geen hoorn. Dat is maar goed ook, anders zou hij zijn moeder verwonden! Pas als hij vijf weken oud is, begint er wat te groeien.  
 • De hoorn is van hetzelfde spul gemaakt als onze haren en nagels: hoornstof. Per jaar groeit de hoorn zo’n 7 centimeter. Na 14 jaar zou de hoorn dus één meter lang zijn, en na 60 jaar meer dan 4 meter! Maar gelukkig slijt de hoorn ook af. Bijvoorbeeld doordat de neushoorn ermee over de grond schraapt. Of tegen bomen of een tegenstander schuurt. Daardoor is de hoorn bijna nooit langer dan één meter.  
 • Zowel neushoornmannetjes als -vrouwtjes krijgen een hoorn. Meestal 2, maar de Indische en de Javaanse neushoorn krijgen er maar 1. Af en toe krijgen zwarte neushoorns er wel drie. Soms heeft een volwassen neushoorn helemaal geen hoorn. Dan hebben stropers het dier gedood en de hoorns afgezaagd… 

Voor het verkopen van een hoorn kan een stroper tienduizenden euro’s krijgen. 

 • Bij de Sumatraanse en bij de Javaanse neushoorn hebben ook sommige volwassen dieren maar een klein hoorntje.  
 • De Afrikaanse neushoorn-soorten hebben altijd twee hoorns. De achterste is korter dan de voorste. Heel soms hebben ze nog  een derde. Van de Aziatische neushoorns heeft alleen de Sumatraanse twee hoorns.  

  Zuidelijk witte neushoorn met kalf
  Houd je spreekbeurt over de neushoorn
  Wil jij alle kinderen in je klas vertellen hoe geweldig de neushoorn is? Houd dan je spreekbeurt over dit mooie dier.
  Lees meer