Feitjes over de neushoorn

Feitjes over de neushoorn

In Afrika leefden in de vorige eeuw waarschijnlijk honderd keer zoveel neushoorns als nu. De Javaanse neushoorn is inmiddels een van de zeldzaamste diersoorten ter wereld. 
  • Neushoorns krijgen bijna altijd maar één kind tegelijk, na ongeveer 15 maanden zwangerschap. Het is een flinke baby (soms 90 kilo).  De moeder geeft haar kind meer dan een jaar melk en nog langer bescherming. 
  • Witte neushoorns zijn vaak in een groepje te vinden, maar de andere neushoorns leven alleen. Om te paren zoeken een mannetje en een vrouwtje elkaar even op.   
  • Een boze neushoorn kan gevaarlijk zijn, maar neushoorns vallen zelden mensen aan. Ook andere dieren laten ze met rust. 
  • In de natuur heeft een volwassen neushoorn dus bijna geen vijanden. Maar tegen kogels kan hij niet op. Al eeuwen geloven mensen dat zijn hoorn bijzondere krachten heeft. En in sommige landen geloven ze dat nog steeds.   
  • In de verre oertijd waren er minstens 165 soorten neushoorn. Maar nu zijn er nog maar vijf soorten. 
  • In Afrika leven de witte en de zwarte neushoorn. Ze leven op de savanne. In Azië leeft de Indische neushoorn in natte graslanden. De Javaanse en de Sumatraanse neushoorn leven ook in Azië. Zij zitten diep in het regenwoud. Die krijg je bijna nooit te zien, ook omdat ze zo zeldzaam zijn. 
  • De meest bedreigde  neushoorn is de Javaanse neushoorn. Daarvan zijn er waarschijnlijk nog minder dan zestig in het wild. En niet één in een dierentuin.  
  • Neushoorns worden gedood om hun hoorn. In landen als China denken sommige mensen dat daar bijzondere kracht in zit. Gemalen neushoorn gebruiken ze als medicijn. In het Arabische land Jemen worden er handvatten van gemaakt voor dolken.  
  • Heel soms wordt in een moeilijk te bewaken gebied de hoorn van neushoorns afgezaagd. Zonder hoorn zijn stropers niet meer geïnteresseerd. Natuurlijk is dat een noodmaatregel. Uiteindelijk groeit de hoorn wel weer aan.