Het gaat slecht met de wilde dieren

Het gaat slecht met de wilde dieren

Alarm! Het gaat slecht met onze wilde dieren. In 40 jaar tijd is hun aantal wereldwijd gemiddeld met meer dan de helft verminderd. Maar er is hoop: ‘We kunnen er nog wat aan doen’, zegt onze natuurbeschermer Monique Grooten.

WNF onderzoekt elke twee jaar hoe het ervoor staat met de wilde dieren op onze planeet. In het onderzoek staat dat vooral dieren in tropische gebieden het moeilijk hebben. Zo gaat het erg slecht met de roodbuik-piranha uit Paraguay, de witte neushoorn en de Afrikaanse bosolifant. Ook vissen die in zoet water leven hebben het zwaar.

Bosolifanten stoeien in modder koppen tegen elkaar Afrika

Actie

De belangrijkste boosdoener? De mens. We jagen, kappen regenwouden, vervuilen het klimaat en bouwen dammen in onze rivieren. Daardoor is er steeds minder ruimte voor de dieren om te kunnen leven. Toch is het nog niet te laat, zegt Monique. Er bestaan soorten die op het punt van uitsterven stonden, maar waarmee het nu beter gaat. Bijvoorbeeld de bultrug en de reuzenpanda.

Een reuzenpanda in een boom bij Wolong in de provincie Sichuan, China

Afspraken

Maar hoe krijg je dat voor meer dieren voor elkaar? Een betere wereld begint bij jezelf, en alle beetjes helpen. Goed voor de aarde zorgen is dus belangrijk, en je kunt veel dingen doen om te helpen. Wat dan precies? Je kunt bijvoorbeeld meer groenten en fruit eten, en minder dierlijke producten zoals vlees. Of doe eens wat vaker een lamp uit als je jouw slaapkamer verlaat. Een paar minuten korter douchen en kraanwater drinken (in plaats van water uit een fles) zijn ook goeie tips. Wil je graag nog meer doen? 

Bekijk hier nog meer tips

Interview: Kidsweek

7 tips om minder plastic te gebruiken
7 tips om minder plastic te gebruiken
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er minder plastic in zee komt? Het begint met deze 6 tips.
Lees meer
Stem op de mooiste natuurfoto 2018
Stem op de mooiste natuurfoto 2018
Wat wordt de mooiste natuurfoto van 2018?
Lees meer
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer