Hoe is het om vegetariër te zijn? Denzel vertelt

Hoe is het om vegetariër te zijn? Denzel vertelt

De 14 jarige Denzel Lasschuijt is al bijna drie jaar vegetariër. Iets wat niet iedereen op school snapt. Hoe is het om als enige uit je klas vegetariër te zijn? Wij vroegen Denzel het hemd van het lijf.

Wat goed dat je vegetariër bent! Hoe lang al en hoe is dat zo gekomen? Ik ben sinds mijn twaalfde vegetariër. Ik ben nu bijna 15. Mijn moeder en zus waren al vegetariër. Mijn zus vertelde mij altijd wat voor dier ik aan het eten was en de achtergrond ervan. Dit vond ik erg zielig en toen ben ik gestopt met het eten van vlees.

Waarom vind je het belangrijk om geen vlees te eten?

Ik vind het zielig voor de dieren maar ook slecht voor het milieu om vlees te eten.

Zijn er meer kinderen uit je klas vegetariër?
In mijn klas ben ik nu de enige. Gelukkig vinden mijn nieuwe vrienden het niet gek. Vorig jaar, op mijn oude school, werden er rare opmerkingen gemaakt. "Als jongen hoor je vlees te eten. Je groeit niet goed als je geen vlees eet." Erg vervelend. Er zijn op school meer meisjes dan jongens vegetariër. Ook op vakantie merkte ik dat. Er wordt toch best vaak negatief gereageerd.

Wat voor negatieve reacties krijg je dan?

Volwassenen zeggen dat ik vlees nodig heb. Dat er niet genoeg ijzer en zo in vleesvervangende producten zit. Onzin natuurlijk. Ik vind het erg vervelend als mensen erover blijven doorzeuren. Ik kan alles weerleggen, maar ze luisteren niet.

Heb jij een idee hoe we meer mensen bewust kunnen maken?
Ik probeer wel vaak uit te leggen hoe slecht vlees kan zijn voor je gezondheid en voor het milieu. Dan zeg ik ook hoe verschrikkelijk de dieren behandeld worden en hoe erg megastallen zijn. Soms breng je mensen op een idee.

Wat is jouw lekkerste vegetarische recept?
Er zijn nu zoveel vleesvervangers die enorm lekker zijn! Mijn lievelingsrecept: bietenwraps met vegetarische kipstukjes van de vegetarische slager met sla. Heerlijk!

Dagelijkse duurzame tips!
Dagelijkse duurzame tips!
Wist je dat ook jij elke dag de natuur kan helpen? Van opstaan tot weer slapen gaan. Met deze simpele tips bespaar je niet alleen energie, maar ook je portemonnee (en die van je ouders)!
Lees meer
Anne: ''ik wil mijn steentje bijdragen''
Anne: ''ik wil mijn steentje bijdragen''
De 13 jarige Anne wil niet alleen toekijken hoe de aarde opwarmt, ze wil haar steentje bijdragen. Daarom eet Anne geen vlees meer.
Lees meer