Klimaatverandering brengt schildpadden in gevaar

Klimaatverandering brengt schildpadden in gevaar

Door opwarming van de aarde is de groene zeeschildpad bij het Great Barrier Reef in Australië in gevaar. Er worden namelijk alleen maar vrouwtjes geboren.

Of een schildpad een jongetje of meisje wordt, hangt af van de temperatuur. Bij een temperatuur van 31 graden komen er alleen maar vrouwtjes uit het ei. Bij 28 graden zijn het allemaal mannetjes. En bij 29,5 graden kruipen er net zoveel jongens als meisjes uit! Dus hoe warmer het water, hoe meer vrouwtjes er geboren worden.

Groene zeeschildpad duikt naar beneden boven koraal

Aan de noordkant van het koraalrif leeft de grootste groep groene zeeschildpadden ter wereld. Het is ook de plek waar de temperatuur het snelst stijgt. Onderzoekers hebben gezien dat meer dan 99 procent van de schildpadden die uit het ei kruipt een vrouwtje is. Aan de zuidkant van het Great Barrier Reef is het water wat kouder. Daar worden veel minder vrouwtjes geboren: 65 tot 69 procent.

Schaduwdoeken
WNF komt in de hele wereld in actie tegen klimaatverandering. Maar de zeeschildpadden kunnen ook geholpen worden door schaduwdoeken. Als deze doeken boven de nesten gehangen worden, liggen de eieren in de schaduw. Dan blijven ze lekker koel.

Close-up van een kop van een zeeschildpad in het water
10 weetjes over de zeeschildpad
Zeeschildpadden zijn een familie van grote schildpadden. Wereldwijd komen er 7 soorten voor, waarvan er minstens 5 bedreigd zijn.
Lees meer
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer