Klimaatverandering brengt schildpadden in gevaar

Klimaatverandering brengt schildpadden in gevaar

Door opwarming van de aarde is de groene zeeschildpad bij de Great Barrier Reef in Australiƫ in gevaar. Er worden namelijk alleen maar vrouwtjes geboren.

Of een schildpad een jongetje of meisje wordt, hangt af van de temperatuur. Bij een temperatuur van 31 graden komen er alleen maar vrouwtjes uit het ei. Bij 28 graden zijn het allemaal mannetjes. En bij 29,5 graden kruipen er net zoveel jongens als meisjes uit! Dus hoe warmer het water, hoe meer vrouwtjes er geboren worden.

Aan de noordkant van het koraalrif leeft de grootste groep groene zeeschildpadden ter wereld. Het is ook de plek waar de temperatuur het snelst stijgt. Onderzoekers hebben gezien dat meer dan 99 procent van de schildpadden die uit het ei kruipt een vrouwtje is. Aan de zuidkant van het Great Barrier Reef is het water wat kouder. Daar worden veel minder vrouwtjes geboren: 65 tot 69 procent.

Schaduwdoeken
WNF komt in de hele wereld in actie tegen klimaatverandering. Maar de zeeschildpadden kunnen ook geholpen worden door schaduwdoeken. Als deze doeken boven de nesten gehanden worden, liggen de eieren in de schadus. Dan blijven ze lekker koel.

Close-up van een kop van een zeeschildpad in het water
9 weetjes over de zeeschildpad
Zeeschildpadden zijn een familie van grote schildpadden. Wereldwijd komen er 7 soorten voor, waarvan er minstens 5 bedreigd zijn.
Lees meer