Nieuw eiland in Nederland

Nieuw eiland in Nederland

Vissen en vogels krijgen een nieuwe plek om te chillen, want er wordt een eiland gebouwd in Nederland, bij Middelharnis, midden in het Haringvliet.

Wat is de Haringvlietdam?


In 1970 is er een dam gebouwd om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Maar door die dam konden er geen vissen meer in of uit. Ze zwommen zo tegen de Haringvlietdam aan. Het zoute zeewater uit de Noordzee kon er niet meer bij, waardoor het water zoet werd. En zo was er ook geen eb en vloed meer.

Lepelaar op zoek naar eten. Foto: Bert Ooms WWF
Lepelaar op zoek naar eten. Foto: Bert Ooms WWF

Waarom een nieuw eiland?

Op de plek waar het eiland gebouwd wordt, lag vroeger een zandbank. Maar doordat er geen eb en vloed meer is, verdween deze al snel. En precies op die plek gaat WNF een nieuw eiland bouwen. Op het gedeelte boven water kunnen dan vogels, zoals de kleine plevier en sterns, nesten bouwen en kuikens krijgen. Het gedeelte onder water is lekker voor vogels, zoals de kluut en lepelaar, om hun voedsel te zoeken. Allemaal soorten die wel een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.

Prijsvraag bedenk een naam

Zo'n eiland verdient natuurlijk een prachtige naam. Uit bijna 1.000 inzendingen is door een echte WNF-jury van water-experts gekozen voor de naam 'Bliek'.
Arjen de Jong uit Amsterdam heeft de naam bedacht. “Ik zou het eiland 'Bliek' willen noemen. Een jonge haring noem je ook wel een bliek. Dus hoe noem je een jong eiland in het Haringvliet?... Precies!”

Sluis op een kier

In oktober 2018 zetten we de Haringvlietdam op een kleine kier. Dan kan er weer zout water in het Haringvliet stromen en kunnen de vissen weer in en uit zwemmen.

Niek geeft natuurgebied andere naam
Niek geeft natuurgebied andere naam
Niek Roozen was samen met WNF-Rangers in Zuid-Holland. Hij belande in Haringvliet, een natuurgebied dat hij officieel een andere naam heeft gegeven.
Lees meer
Ga op zoek naar de deltabewoners
Ga op zoek naar de deltabewoners
In ons kikkerlandje barst het van de bijzondere dieren en planten. Spot ze allemaal met deze handige zoekkaarten.
Lees meer
Anne: ''ik wil mijn steentje bijdragen''
Anne: ''ik wil mijn steentje bijdragen''
De 13 jarige Anne wil niet alleen toekijken hoe de aarde opwarmt, ze wil haar steentje bijdragen. Daarom eet Anne geen vlees meer.
Lees meer