Recept voor Cupcakes

Recept voor Cupcakes

Wil je actievoeren voor een dier door cupcakes te bakken en te verkopen? Lees dan hier hoe je ze maakt!

Ingrediënten voor 12 cupcakes

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk op kamertemperatuur
  • 2 ( grote) eieren op kamertemperatuur

Ook nodig:

  • 1 beslagkom 
  • mixer  
  • 2 eetlepels 
  • een houten prikker 
  • een rooster waarop de cupcakes kunnen afkoelen
  • houten plank of bord

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en zey het rooster in het midden van de oven. 
  • Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. 
    Als je een cupcake bakblik gebruikt, blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces. 
    Het is dan ook makkelijker om de vormpjes te vullen met het beslag!

Mixen maar!

Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar heen, tot er een lichte en luchtige massa ontstaat. 
Voeg één voor één de eieren toe. Mix telkens het beslag met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens het beslag met de mixer op middelhoge snelheid als je een een deel van het meel hebt toegevoegd.
Het laatst voeg je de melk toe en mix je nog eens twee minuten alles goed door elkaar, tot een luchtig en glad beslag.

Bereiding

Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. 
Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan garneren.

Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met oven functie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. (Je kunt het beste de ovendeur tussentijds niet openen, anders zakken de cupcakes misschien in!)

Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. 

Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen.

Als je de cupcakes uit de oven hebt gehaald laat je ze in het cupcake bakblik afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes onverhoopt toch iets boller dan de bedoeling is, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een (brood)plankje op het cupcake bakblik. Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu platgedrukt.

Serveertips

Als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld haal je de cupcakes voorzichtig uit het cupcake bakblik. De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes heen blijven zitten.

Glazuur

Ingrediënten 

  • 3-5 theelepel(s) water, afhankelijk van de dikte die je wenst
  • 150 gram poedersuiker 

Voor de kleurtjes:

  • Voor roze glazuur: 3 lepels bessensap
  • Voor gelig glazuur: 4 lepels geconcentreerd sinaasappelsap
  • Voor oranje glazuur: 4 lepels sinaasappellimonadesiroop

Bereiding

Zeef de poedersuiker in een kom, roer het vocht erbij (beetje bij beetje). Bestrijk bijvoorbeeld een "afgekoelde" koek ermee. Dan 1½ uur drogen. 

Heb je actie gevoerd?

Heb je je heerlijke cupcakes verkocht en zo geld opgehaald voor de bedreigde dieren?
Meld je actie dan aan op onze speciale actiepagina.

Meld je actie hier aan