Stropers worden beschermers

Stropers worden beschermers

Jaren geleden werkte ze als stropers en vingen ze sneeuwluipaarden. Nu zijn de Russische mannen Slava en Mergen druk bezig met het beschermen van deze mooie dieren.

In de dorpjes bij de grens tussen Rusland en Mongoliƫ is maar weinig werk. Veel inwoners zijn veehouders en jagen om aan eten te komen. De jagers kennen het gebied waar de sneeuwluipaarden leven op hun duimpje. En die kennis kunnen ze goed gebruiken bij het beschermen van de dieren. WNF in Rusland kwam met een plan: stropers opleiden tot beschermers van sneeuwluipaarden.

Slava en Mergen jaagden vroeger op sneeuwluipaarden
Slava en Mergen jaagden vroeger op sneeuwluipaarden

Als de stropers en bewoners van een dorp sneeuwluipaarden beschermen, verdienen ze daarmee geld. Zo hoeven ze dus niet te jagen. Het is een heel slim plan. Veel andere stropers doen ook al mee met Slava en Mergen.

De bescherming van sneeuwluipaarden is heel hard nodig. Het gaat niet goed met ze, omdat er steeds meer vee bij komt. Daardoor is er minder eten en leefgebied voor de sneeuwluipaarden. Ook zijn er stropers die op ze jagen. Maar gelukkig zijn een aantal stropers nu overgestapt naar beschermer!

Een sneeuwluipaard welp huilt in de sneeuw
7 weetjes over de sneeuwluipaard
De sneeuwluipaard is niet echt wit. En nog 7 andere weetjes, die je vast nog niet wist!
Lees meer
Waarom is de sneeuwluipaard in gevaar?
Waarom is de sneeuwluipaard in gevaar?
Het is een van de meest mysterieuze dieren op aarde. Maar het leefgebied van de zeldzame sneeuwluipaard wordt steeds kleiner.
Lees meer
Test je kennis over het klimaat
Test je kennis over het klimaat
Wat weet jij van klimaatverandering, broeikaseffect en stijging van de zeespiegel? Doe de test!
Lees meer