Walvis met 40 kilo plastic in maag

Walvis met 40 kilo plastic in maag

Op de Filipijnen is een dode walvis aangespoeld met 40 kilo plastic afval in zijn maag. Waarschijnlijk is 'ie overleden door alle plastic zakken en bekers in z’n buik, zegt een zeebioloog uit dat land.

Het gaat om een spitssnuitdolfijn. Het dier spoelde eerst levend aan voor de kust van de Filipijnen. Lokale vissers probeerden het dier daarom nog terug te duwen in de oceaan. Helaas hielp dat niet. Na drie pogingen spoelde het dier alsnog dood aan. Een spitssnuitdolfijn weegt ongeveer 500 kilo, dus dan is 40 kilo plastic wel erg veel. Nog nooit had een aangespoelde walvis zoveel afval in de maag.

Nog nooit gezien

Onderzoekers vonden van alles in de maag van de spitssnuitdolfijn. Het dier heeft onder andere 16 lege rijstzakken, vier bananenzakken en een heleboel boodschappentassen gegeten. De Filipijnse zeebioloog Darrell Blatchley vindt het verschrikkelijk, laat hij weten. ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien. Zoveel plastic in een walvisachtige. Het is walgelijk!’.

Het Wereld Natuurfonds (WWF) vindt dat er actie ondernomen moet worden. Onze expert Vincent Kneefel zegt: ‘Dit is in de Filipijnen het zoveelste voorbeeld dat plastic vervuiling dodelijk is voor het leven in de oceanen. Per jaar komt er 10 miljard kilo plastic in de zee terecht. Er moeten afspraken komen om de plastic crisis te stoppen.’

Bron: Kidsweek.nl
Quiz: Wat weet jij over walvissen?
Quiz: Wat weet jij over walvissen?
Hoeveel weet jij van walvissen? Doe de Walkwis!
Quiz: Wat weet jij over walvissen?
Deze aangespoelde walvis had 115 plastic bekertjes in zijn maag
Deze aangespoelde walvis had 115 plastic bekertjes in zijn maag
Het plastic-probleem wordt steeds groter. Nu is er weer een walvis aangespoeld in Indonesië met heel veel afval in zijn maag.
Lees meer
Rangeractie 2019
Rangeractie 2019
Dit jaar voeren we actie voor de zeeschildpad! Doe jij mee?
Lees meer