Wat je nog niet wist over deze dierenvaders

Wat je nog niet wist over deze dierenvaders

Sommige mannetjes sloven zich enorm uit om een vrouwtje te versieren, bijvoorbeeld paradijs-vogels en pauwen. Lees hier nog meer feitjes over mannetjes en vaders in de dierenwereld.

1. Afstandelijke vader

De Afrikaanse olifant is het grootste landdier dat er bestaat. De mannen zijn nog een slag groter en zwaarder dan de vrouwen. Maar als je denkt dat die stoere kerel zijn vrouw en kinderen verdedigt, heb je het mis. Vrouwen en kinderen leven in aparte kuddes en redden zich prima zonder kerel. Gemiddeld wil een vrouwtje maar één keer in de vijf jaar paren. Dan is een man dus welkom. Als een man gepaard heeft, blijft die in de buurt om andere mannetjes te verjagen. Maar een grotere en sterkere kerel durft hij niet weg te jagen. Dan gaat hij toch zelf maar zelf weg. De man die het laatste paart, wordt de vader van het kind.

Olifant in licht in de jungle tussen bomen bij rivier in Tanzania

2. Zorgende vader

Een albatrosvader blijft zijn leven lang bij zijn vrouw en dat is soms meer dan zestig jaar. Grote albatrossen leggen maar één ei in de twee jaar. Pa en ma vliegen duizenden kilometers om eten voor hun kuiken te halen.

Koningsalbatros

3. Kikker in je keel

Een vreemd kikkertje uit Chili, de Darwins bekbroeder, bewaakt de eitjes een tijd en dan… eet hij ze op. In zijn keel komen de eitjes uit. En op een mooie dag kruipen er een stuk of vijftien kikkertjes zijn mond uit.

4. Zwangere vader

Bij zeepaardjes heeft de vader een buidel. Het vrouwtje legt daar haar eitjes in. Daar liggen ze veilig en bovendien krijgen de groeiende jongen zuurstof en extra voedsel via het bloed van de vader. Na een paar weken komen de eitjes uit. Dan vindt vader het genoeg geweest. Hij trekt zijn buik een paar keer in en zo floepen soms meer dan honderd kinderen naar buiten. Piepklein, maar toch al complete zeepaardjes. Al snel neemt de stroming de kleintjes mee. Nu moeten ze zichzelf redden. Hun vader kennen ze dus alleen van de binnenkant.

Dwergzeepaardje

5. Kleintjes

Kleine zeeolifantenmannen maken geen schijn van kans om vader te worden. Vrouwtjes paren altijd met de sterkste man. Dat is de zeeolifant die de gevechten met de andere mannen wint. Hun hele gewicht – tot 3000 kilo! – gooien ze daarbij in de strijd.

Zuidelijke zeeolifant, Argentinië

6. Foetsie

Grizzlybeer-mannetjes moeten niks van hun kinderen hebben. Moeder brengt de kinderen in haar eentje groot. Zolang ze nog klein zijn, wil ze niet paren en jaagt ze iedereen weg.

lekker aan het relaxen, deze grizzly beren in canada

7. Warme vader

Bij de keizerspinguïn staat vader twee maanden lang in de vrieskou om het ei uit te broeden. Al die tijd eet hij niet! Hij houdt het ei op z’n voeten, omdat het ei anders te koud wordt. Als ma met eten terugkomt, is het kuiken meestal net uit het ei.

Keizerspinguïn

7. Alleenstaande vader

De mannetjes-nandoe uit Zuid-Amerika maakt een nest op de grond, waar een vrouwtje een ei in legt. Zo verzamelt het mannetje soms meer dan 50 eieren! De vrouwtjes verdwijnen en zo moet de vader de eieren alleen uitbroeden. Van de 50 komen er zo'n 20 eieren uit. De kids lopen dan een half jaar achter hun vader aan en gaan daarna hun eigen weg.

Nandoe, Brazilië
Jonge gorilla zit in het gras
8 weetjes over gorilla's
De gorilla is de allergrootste aap ter wereld. Maar dat hij tot wel 30 kilo groenten per dag eet wist je misschien nog niet.
Lees meer
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer