Dagelijkse duurzame tips!

Dagelijkse duurzame tips!

Wist je dat ook jij elke dag de natuur kan helpen? Van opstaan tot weer slapengaan. Met deze simpele tips bespaar je niet alleen energie, maar ook tijd en je portemonnee (en die van je ouders)!

7.00 uur: opstaan!

Doe jij altijd het licht aan zodra je wakker wordt? Niet nodig! Open gewoon je gordijnen en laat de zon naar binnen schijnen. Zo spaar je energie en kosten voor je ouders.

7.15 uur: douchen

Even lekker wakker worden onder een warme douche! Maar… douche maximaal 5 minuten. Dat scheelt veel warm water en dus energie. Is je fles douchegel of shampoo leeg? Zet hem op zijn kop, dan kun je nog dagen vooruit! Ook in je (bijna lege) tube tandpasta zit vaak minstens nog voor een week tandpasta.

7.20 uur: aankleden

Zo... Dat was lekker kort! Jij komt zeker op tijd vandaag. Duurt je outfit uitkiezen altijd zo lang? Een kast vol met kleding die je eigenlijk nooit draagt... Ruil ze met je vrienden of organiseer een ruilfeestje. Je kunt ook je kleding (of andere spullen) die je over hebt naar de kringloopwinkel brengen. Zo maak je andere kinderen ook blij! Wil je nieuwe kleding kopen? Neem eens een kijkje tussen tweedehands spullen bij de kringloop. Let op! Koop geen plastic tasjes, maar neem je eigen tas mee.

7.40 uur: ontbijten 🍴

Vraag je ouders biologische drankjes en snacks te kopen. Dat is goed voor het milieu, dieren en voor jezelf. Dorst? Drink kraanwater! Onderweg natuurlijk uit een hippe drinkfles. Zo ben je goedkoop, schoon en duurzaam bezig! Smeert je moeder jouw boterhammen voor school? Neem ze mee in een lunch box. Veel beter dan elke dag plastic zakjes weggooien!

8.00 uur: school

Ga met de fiets naar school in plaats van met de auto of bus. Trek als het regent een regenpak aan om droog te blijven. Zo heb je ook op regenachtige dagen je dagelijkse portie beweging weer gehad. Moet je echt heel ver reizen? Reis dan liever met de bus, tram of trein dan met de auto. Dat scheelt tevens voor je ouders een boel benzine! Gebruik je op school je schrijfblok en printpapier al dubbelzijdig? Ook dan bespaar je de natuurbossen. Dat scheelt al de helft!

15.15 uur: vrije tijd 🎾

Wist je dat de apparaten in de sportschool heel veel energie vreten? Buiten sporten is niet alleen gezond voor jezelf, ook voor het milieu! Gebruik je de tablet of laptop even niet? Zet ‘m uit! Ook zo’n apparaat verbruikt veel energie. Speel je graag spelletjes? Kies een bordspel met je broertje of zusje in plaats van alleen online. Veel gezelliger en veel duurzamer!

20.30 uur: slapen

Zorg dat je ouders de verwarming uit of laag zetten als je naar bed gaat. Onder de dekens is het warm genoeg, toch? Slaap lekker en denk eraan: ga morgen weer voor een nieuwe duurzame dag! Misschien kan je dan wel lekker langer uitslapen.

Recycle ♻️

Scheid jij al jouw afval thuis? Gooi papier in de oudpapierbak, etensresten bij het groenafval en plastic bij het plastic afval. Zo kunnen ze het weer opnieuw gebruiken. Ook de grondstoffen van een oud mobieltje kunnen gerecycled worden. Lever ‘m dus in (voor een goed doel)! Er kunnen zo hele mooie nieuwe dingen ontstaan. Kijk maar eens wat deze vrouw van plastic maakt.

Vrouw maakt souvenirs van plastic

Kijk hier wat je nog meer kunt doen voor de natuur

Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer
Kom naar onze evenementen
Kom naar onze evenementen
De vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds organiseren vaak activiteiten voor enthousiaste WNF-Rangers. Kijk wat er te doen is bij jou in de buurt!
Lees meer