Leerlingen bedenken oplossing opwarming aarde

Leerlingen bedenken oplossing opwarming aarde

4 Havo van het Corlaer College uit Nijkerk kreeg de opdracht om na te denken over duurzaamheid. Wat kun je doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan of om dieren te beschermen?

Er kwamen leuke ideeen uit, maar een groep kwam met het beste idee. Stan Rensen, Hessel Rensen, Twan van Loenen, Koen Draaisma en Lieven de Boer bedachten samen ‘small saves many’. Ze willen 3 dingen doen met eendenkroos. Dat is een klein plantje dat je vaak op het water ziet drijven. Eendenkroos is het snelst groeiende plantje ter wereld! Het verdubbelt zich iedere 2 of 3 dagen! En het kan gewoon in ons eigen landje verbouwd worden.

1 Eendenkroos of soja
Eendenkroos zit boordevol met eiwitten. Zelfs wel 7 keer meer dan soja. Soja zit in heel veel producten, bijvoorbeeld in zeep, sauzen en veevoer. En het wordt vooral in Azië verbouwd. Als je dus eendenkroos in plaats van soja gebruikt, dan scheelt dat een hoop vervoer met het vliegtuig en vrachtwagens!

2 Eten voor het vee
Er kan bijvoorbeeld voer voor koeien, varkens of kippen gemaakt worden van eendenkroos. Dan hoeft er voor de dieren geen speciaal duur eten gemaakt te worden. Eendenkroos kan ook heel goed groeien op koeienmest, dus de boeren kunnen de kroos zelf verbouwen. Heel handig!

3 Schoon water
Eendenkroos kan ook nog eens water zuiveren. Als je kroos in water stopt, dan maakt het vanzelf het water schoon. Er hoeft dus geen duur apparaat meer gebouwd te worden, wat het water schoonmaakt.

Drie hele slimme oplossingen van de jongens! Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar eendenkroos en we zullen eens kijken of hun plannen inderdaad uitgevoerd kunnen worden.