Ga mee op neushoorn-patrouille met ranger Andile

Ga mee op neushoorn-patrouille met ranger Andile

Hallo, ik ben Andile. Ik werk in een wildpark in Zuid-Afrika. Het is mijn werk om de prachtige neushoorn te beschermen. Dat doe ik door op patrouille te gaan en stropers op te sporen. Ga je een dag met me mee?
  • Logboek Locatie: Hluhluwe-Umfolozi Park, Zuid-Afrika [spreek uit: sjloesjloewe oemfolozie]
  • Dag: maandag
  • Parkwachter: Andile Mhlongo

5.00 uur: op patrouille!

We staan ‘s ochtends altijd vroeg op en pakken snel onze spullen in. Om half zes lopen we de savanne op. Brrr... het is dan nog donker en koud! Zonder zaklamp 🔦 zouden we niets kunnen zien. Er zijn al een paar dagen stropers in de buurt. Ik hoop dat we ze vandaag kunnen betrappen. Zwijgend lopen we de savanne op.

7.15 uur: voetstappen

De zon komt op. Wat een prachtig gezicht. We zoeken naar voetsporen van stropers. En we kijken of we verdachte dingen zien. Er komt een bericht binnen per walkietalkie: onze collega’s hebben voetstappen gevonden in het gebied. Snel vertrekken we naar de besproken plek.

8.00 uur: we volgen het spoor

Daar vinden we nieuwe voetstappen van mensen. We controleren de plek en twee van onze parkwachters volgen gewapend het spoor. De stropers zijn de laatste tijd erg brutaal. En schieten zelfs op ons!

8.30 uur: het spoor loopt dood

Helaas, het spoor loopt dood. We zien geen stropers.

10.00 uur: witte neushoorn!

We eten en drinken even iets bij de uitkijkpost. Tijdens het eten zien we opeens een witte neushoorn met jong! Wat een prachtige dieren! Voor de neushoorn ben ik niet zo bang. Neushoorns doen niet snel iemand kwaad. Maar áls ze boos zijn, pas dan op! Laatst moest ik snel in een boom klimmen.

11.15 uur: verdachte auto

Weer een bericht via de walkietalkie: collega’s hebben een verdachte auto zien staan in de bosjes. We gaan er snel op af!

Op patrouille

11.30 uur: We hebben beet!

Vlakbij een ‘neushoorntoilet’ horen we zacht gepraat en geritsel. Achter de struiken liggen twee mannen. Ze zijn gewapend en wachten tot er een neushoorn langskomt. Zo stil als we kunnen, lopen we naar de stropers toe. Pas als we dicht genoeg zijn genaderd, omsingelen we de stropers en slaan we ze in de handboeien. Zo, die brengen we naar de politie.

Bestel de stoere Ranger-rugzak
Bestel de stoere Ranger-rugzak
Wil jij er net zo stoer bijlopen als een parkranger? Bestel dan de Ranger-rugzak voor slechts €11,95 (incl. €2,- verzendkosten).
Lees meer