Nog maar 5 soorten neushoorns

Nog maar 5 soorten neushoorns

In de verre oertijd waren er minstens 165 soorten neushoorn. Nu zijn er nog maar vijf; de witte en de zwarte neushoorn komen in Afrika voor, de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië. 

In Azië leven de Indische neushoorn, de Sumatraanse neushoorn en de ernstig bedreigde Javaanse neushoorn. Van die drie is de Indische de grootste.  

In Afrika komen twee soorten neushoorns voor: de zwarte en de witte. Allebei hebben ze twee hoorns. En allebei zijn ze grijs. Hun naam hebben ze door een misverstand. De witte heeft een brede mond, in het Afrikaans is dat ‘wijd’. Dat klinkt voor Engelsen als ‘white’ en dat betekent dus wit. En zo werd de puntlip vanzelf de zwarte. 

Indische neushoorn  

Van de drie soorten uit Azië is de Indische neushoorn verreweg de grootste. Toch kan hij heel goed zwemmen. Hij heeft veel voedsel nodig. Hij eet gras, fruit, bladeren en takken. Indische neushoorns grazen vooral 's nachts. Ze krullen hun bovenlip om de grashalmen, buigen die om en scheuren ze af. Zijn dikke huid met plooien lijkt net een harnas. Vandaar zijn bijnaam: pantserneushoorn. Helaas werkt zijn pantser niet tegen kogels. Rond 1900 was hij bijna uitgeroeid. Gelukkig werd hij op tijd beschermd. Het aantal is weer behoorlijk toegenomen maar helemaal buiten gevaar is deze soort nog niet. 

  • Leeft in: Noord-India, Nepal  
  • Gewicht: 1800 tot 2300 kilo  
  • Aantal: ongeveer 2400 

    Een Indische neushoorn in Chitwan National Park, Nepal
    Een Indische neushoorn in Chitwan National Park, Nepal

Javaanse neushoorn

Dit is de zeldzaamste neushoorn. Ooit kwam hij in heel Zuidoost-Azië voor, nu nog maar één plek voor: een stuk regenwoud op de westelijke punt van het Indonesische eiland Java. Daar worden ze goed beschermd, maar toch neemt hun aantal niet toe. De Javaanse neushoorn lijkt op de Indische. Hij heeft ook maar één hoorn en een huid met plooien. 

  • Leeft in: Java 
  • Aantal: ± 40  
  • Gewicht: 900 tot 1400 kilo

    Javaanse neushoorn staat in het water
    Javaanse neushoorn staat in het water

    Sumatraanse neushoorn  

    Dit is de kleinste neushoorn. En de harigste. Vooral de jongen zijn bedekt met borstelig haar. Sumatraanse neushoorns leven in het regenwoud op het Indonesische eiland Sumatra en op nog een paar andere plekken. Hoewel er meer Sumatraanse neushoorns zijn dan Javaanse, neemt hun aantal griezelig snel af. WNF heeft tientallen groepen bewakers ingezet om hem te beschermen tegen stropers.  

    Zwarte neushoorn  

    Dit is de stoerste neushoorn. Net als de witte neushoorn leeft hij in Afrika. Maar anders dan de witte eet hij vooral bladeren, takjes, twijgjes en jonge boompjes. Die plukt hij met zijn puntige bovenlip. Daaraan dankt hij zijn andere naam: puntlipneushoorn. Zijn bovenlip is verlengd en heeft een grijpfunctie: de bovenlip krult zich om de twijgen en scheuten en trekt deze zijn bek in. Daarna bijt de neushoorn het groenvoer met zijn kiezen af. De zwarte neushoorn is sneller dan de witte en kan wel 50 kilometer per uur rennen.  

    Witte neushoorn

    Dit is de grootste neushoorn. Een zwaargewicht van soms meer dan 3000 kilo met een dikke nek en een enorme kop. Hij graast op de savannes van Afrika. Anders dan andere neushoorns houdt de witte neushoorn van gezelligheid. Deze soort is rustiger dan de zwarte neushoorns en eet vooral gras. Met zijn brede mond kan hij goed grazen. Zijn naam komt door een misverstand: in Zuid-Afrika werd hij de ‘wijdlip’ of kortweg de ‘wijd’ genoemd. Engelsen verstonden ‘white’ (wit). 

    • Leeft in: Sumatra, Maleisië, Borneo  
    • Gewicht: 450 tot 950 kilo  
    • Aantal: minder dan 300
    • Leeft in: oost- en zuidelijk Afrika
    • Gewicht: 900 tot 1300 kilo
    • Aantal: ongeveer 3725 
    • Leeft in: oost- en vooral zuidelijk Afrika
    • Gewicht: 1800 tot 2300 kilo, soms nog meer
    • Aantal: ongeveer 14.500 
Zuidelijk witte neushoorn met kalf
Houd je spreekbeurt over de neushoorn
Wil jij alle kinderen in je klas vertellen hoe geweldig de neushoorn is? Houd dan je spreekbeurt over dit mooie dier.
Lees meer