Waarom is de neushoorn in gevaar?

Waarom is de neushoorn in gevaar?

Lang geleden moeten er wel een miljoen zijn geweest. 40 jaar geleden nog 100.000 en nu nog maar zo’n 25.000! Neushoorns worden dus ernstig bedreigd. En dat terwijl ze eigenlijk geen natuurlijke vijanden hebben, behalve de mens.

Hoorn als medicijn

In Afrika wonen de witte en de zwarte neushoorn. Er wordt veel op ze gejaagd, ook al is dit op veel plekken verboden. Stropers doden de neushoorns voor hun hoorns, die ze willen verkopen. Er valt veel aan te verdienen! Zij verkopen de hoorns door aan Aziatische landen zoals China en Vietnam. In die landen geloven veel mensen dat het medicijn is tegen van alles, zelfs tegen kanker. Maar er is nooit bewezen dat de hoorns daartegen helpen.

Omdat de hoorns steeds populairder worden in Azië, worden de stropers in Afrika steeds slimmer. Ze doden neushoorns bijvoorbeeld in gebieden waar oorlog is. Omdat daar geen overzicht is, worden ze minder snel opgepakt door de stroperpolitie. Ook gebruiken ze steeds betere technologie en wapens.

Twee zwarte neushoorns tegenover elkaar in Zimbabwe

Verlies van woongebied

Op de eilanden van Indonesië en in Azië wonen andere soorten neushoorns, zoals de Javaanse en de Indische neushoorns. Voor hen wordt overleven ook steeds moeilijker. De gebieden waar ze wonen worden steeds kleiner omdat boeren dat land willen gebruiken om bijvoorbeeld palmolieplantages van te maken en om rijst en koffie te verbouwen. Zo raken steeds meer gebieden van neushoorns los van elkaar en is er niet genoeg voedsel meer vinden. Ze komen elkaar ook niet meer tegen en dat is natuurlijk heel belangrijk om kleine neushoorntjes te laten komen...