13 weetjes over de neushoorn

13 weetjes over de neushoorn

De neushoorn heeft 3 hoeven aan elke poot. En meestal één of 2 hoorns op zijn neus. Hij heeft veel spieren maar ook een dikke buik.
 1. Om gras en bladeren goed fijn te maken, hebben ze stevige kiezen. En om dat taaie spul te verteren, hebben ze lange darmen. Toch verteren ze hun eten niet helemaal. Ze eten heel veel, de hele dag en nacht door. 
 2. Bij de Indische neushoorn weegt de hele huid ruim 200 kilo. Dat is zeker 5 keer zoveel als het harnas van een ridder!
 3. Hij heeft grote neusgaten waarmee hij goed kan ruiken. Hij ruikt de geur van een mens van kilometers afstand, als de wind goed staat. 

  Sumatraanse neushoorn
 4. De staart van een neushoorn is tot 1 meter lang. Aan het uiteinde zit een kwast van stevige haren. Hij gebruikt zijn staart om vliegen mee weg te slaan.    
 5. Het zijn echte vegetariërs. Per dag eten ze wel 70 kilo planten. De witte neushoorn eet vooral gras, de anderen liever bladeren.
 6. De buik van een neushoorn is behoorlijk bol. Dat komt omdat er allemaal darmen in zitten. Die zijn wel 35 meter lang. Zo kunnen ze al het gras dat ze eten verwerken. Het zijn geen herkauwers.

  De billen van een neushoorn
 7. Een neushoorn ziet niet zo best. Als je op 30 meter afstand voor hem staat, ziet hij je niet. Hij let vooral op beweging met zijn ogen, die zitten aan de zijkant van zijn kop. Als hij recht vooruit wil kijken, moet hij zijn kop dus draaien. 
 8. De witte en zwarte neushoorn hebben geen voortanden. 
 9. De witte neushoorn heeft twee hoorns op zijn snuit. De voorste is het grootst. Vaak zo’n 60 centimeter lang. Ze slijten door het gebruik, maar groeien ook weer aan, met 7 centimeter per jaar.
 10. Hij kan goed horen. Zijn oren hebben het model ‘Shrek’. Ze zijn heel beweeglijk. Zo kunnen ze vaststellen uit welke richting het geluid komt. Er zitten vaak franjeharen op zijn oren.

  Portret van neushoorn die stroperij heeft overleefd
 11. Aan het uiteinde van elke poot heeft hij 3 hoeven. Die laten in de grond een pootafdruk achter van een klaverblad. De hoeven zijn van hetzelfde materiaal als zijn hoorn en onze nagels. 
 12. Kijk uit! Je moet niet alleen oppassen als je vóór een neushoorn staat, maar ook als je erachter staat. Hij plast namelijk meters ver achteruit!
 13. De allerzwaarste neushoorn was een witte neushoorn van 3600 kilo: ongeveer zoveel als een olifant. Normaal weegt deze soort een kilo of 2000. De Indische neushoorn wordt bijna net zo zwaar.

  Zuidelijk witte neushoorn met kalf
  Houd je spreekbeurt over de neushoorn
  Wil jij alle kinderen in je klas vertellen hoe geweldig de neushoorn is? Houd dan je spreekbeurt over dit mooie dier.
  Lees meer
  Kunnen neushoorns vliegen?
  Kunnen neushoorns vliegen?
  Natuurlijk niet! Maar neushoorns worden wel naar een nieuw leefgebied gevlogen omdat ze bedreigd zijn. Hoe? Dat zie je hier.
  Lees meer