Elk koraal bestaat uit duizenden dieren

Elk koraal bestaat uit duizenden dieren

Koraalriffen barsten van het leven in alle vormen en kleuren. Elk koraal bestaat uit duizenden dieren. Maar hoe zit dat?
 • De koraaldiertjes worden ook wel ‘koraalpoliepen’ genoemd. Koraal zoals je het soms bij mensen op de vensterbank ziet, is het skelet van al die poliepen samen.  
 • Koralen behoren net als zeeanemonen en kwallen tot de neteldieren. Allemaal dieren met ‘netelige’ (prikkende) tentakels waarmee ze piepkleine zeediertjes vangen, verlammen en daarna opeten. 
 • Koralen leven samen met kleine plantjes. Deze ‘koraalalgen’ zijn onmisbaar voor de koralen want ze helpen met de bouw van het kalkhuisje. Zoals alle planten hebben de algen zonlicht nodig. Daarom groeien de koralen zo dat hun algen zoveel mogelijk licht opvangen.  
 • De koraalalg en de koraalpoliep hebben allebei voordeel van hun samenwerking. De alg krijgt veiligheid, zonlicht en kan de afvalstoffen van de poliep nuttig gebruiken. De koraalpoliep kan het kalkskelet vormen en eet zo af en toe ook wat algen op. 
 • Koraal houdt van warmte, licht (voor de algen), een stevige ondergrond en zout water.
 • Net zoals bomen met elkaar een bos vormen, zo vormen koralen met elkaar een rif. En zoals een bos uit meer bestaat dan bomen, zo bestaat een koraalrif uit meer dan koraal. De riffen barsten van het leven: opvallende vissen, maar nog veel meer kleine, vreemde dieren.  
 • Het koraalrif is een ideale plek om te wonen en te ‘werken’. Veel dieren blijven er hun hele leven, andere komen er tijdelijk om voedsel te zoeken, zoals karetschildpadden, vissen uit het diepere water en zo nu en dan een haai of een groep dolfijnen.  
 • Zoals er verschillende soorten bossen zijn, zo zijn er ook verschillende soorten koraalriffen.

Grofweg zijn er drie verschillende typen: 

 1. Franjerif: het koraalrif vormt een zoom langs de kust en grenst vrijwel direct aan het land. Dit type rif komt het meeste voor. 
 2. Barrièrerif: het koraalrif komt voor in een band vaak tientallen kilometers uit de kust. 
 3. Atol: het koraalrif vormt een soms zeer grote ring midden in de oceaan. 
 • Koraalriffen vind je vooral in ondiepe, tropische zeeën, maar niet langs modderige kusten: daar vind je weer mangroves 
 • Het rif is vooral het rijk van de ongewervelde dieren: zeelelies, kokerwormen, sponzen en vele andere komen er in onvoorstelbaar grote aantallen soorten voor. 
 • Niet elk rif is een koraalrif. Er zijn namelijk ook andere zeediertjes die vastzitten en kalkhuisjes vormen. Zo is een mosselbank ook een rif. Op sommige plaatsen komen grote riffen voor die opgebouwd zijn door miljoenen kokerwormen. 
Spreekbeurt over koraal
Spreekbeurt over koraal
Iedereen moet toch weten hoe bijzonder koraal is! Houd daarom je spreekbeurt over koraal. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook heel erg nuttig voor dieren en voor mensen.
Lees meer