Leven in de diepzee

Leven in de diepzee

Ga je ver de zee op, dan zie je minder dieren. Maar de dieren die je ziet, zijn wel heel speciaal.

Er zwemmen dolfijnen, soms in een grote groep. Ze jagen op snelle vissen, zoals stekelmakrelen. Ook tonijnen zijn supersnelle jagers. Maar hun prooi, de vliegende vis, ontsnapt op een slimme manier. Ze springen het water uit en fladderen met hun borstvinnen tientallen meters ver. Bijzonder om te zien!

In de Grote Oceaan zwemt ook de bryde walvis: de enige walvis die het hele jaar door in tropische zeeën blijft.

Vriendelijke reuzen

De blauwe haai zwemt ook het liefst midden op zee. Het is een prachtig dier met een blauwige huid, lange borstvinnen en de vorm van een dure sportwagen.

De blauwe haai is heel erg snel
De blauwe haai is heel erg snel

Ook blauw maar dan met witte stippen en een enorme muil, is de walvishaai. Toch hoef je niet bang te zijn voor deze reus. Net als de walvis zeeft hij kleine zeediertjes uit het water.

Wow, deze walvishaai kun je van heel dichtbij zien!
Wow, deze walvishaai kun je van heel dichtbij zien!

Ook de reuzenmanta – een reusachtige rog – doet dat. Pijlinktvissen (zoals de grote Humboldt-inktvis) komen ’s nachts naar het oppervlak. Tegen de ochtend dalen ze weer af naar de diepte. Daar is het ook overdag donker en koud.

De koekjessnijder 

Er zijn meer dieren die heen en weer reizen tussen ondiep en diep. De koekjessnijder bijvoorbeeld. Dit kleine haaitje komt ’s nachts omhoog. Dan ‘sluipt’ hij naar een duttende dolfijn, tonijn of walvis. Snel hapt hij daar een rond stukje huid en vlees uit en verdwijnt dan weer naar de diepte.

Er zijn ook dieren die hun hele leven in de diepte blijven. Deze diepzeevissen zien er vaak erg vreemd uit. Omdat er in de diepte weinig te eten is, hebben ze slimme manieren om een prooi te lokken.

De hengelvis bijvoorbeeld. Hij heeft een spriet op zijn kop met een lichtje aan de top. Zo lokt hij andere vissen tot vlak voor zijn grote bek.

Er zijn ook diepzeehaaien, zoals de franjehaai. Die is niet stoer, sterk en snel maar slungelig, slap en sloom. Zo spaart hij energie waardoor hij lang zonder eten kan.

Over het leven in de diepzee is nog niet veel bekend. Er zwemmen waarschijnlijk nog veel meer, voor ons onbekende dieren. De Grote Oceaan bewaart nog een hoop grote geheimen...

Deze haai is op jacht!
Spreekbeurt over de haai
Heb je binnenkort jouw spreekbeurt op school? Download dan deze toffe spreekbeurt over de haai.
Lees meer