Waar gaat het geld van Zapp Your Planet naartoe?

Waar gaat het geld van Zapp Your Planet naartoe?

In mei 2017 is er maar liefst €621.780 opgehaald voor de bescherming van de haaien. Maar wat doen we met dat opgehaalde geld? 

Zorgen voor een veiliger leefgebied voor haaien in de Grote Oceaan 

Met het opgehaalde geld kunnen we ervoor zorgen dat een groot zeegebied in de Grote Oceaan vlakbij Australië veiliger wordt voor haaien. Wij willen dat de haai in de zee kan blijven rondzwemmen. Daarom tellen de oceaanbeschermers de haaien, zodat we precies kunnen zien waar de haaien zijn, welke gebieden belangrijk voor ze zijn en hoe het met ze gaat. Het trainen van deze oceaanbeschermers kost ongeveer €50 en niet alleen tellen ze haaien, ze doen ook onderzoek en strijden tegen illegale verkoop van haaienproducten.

Het kopen van haaienspullen stoppen


In Azië probeert het WNF mensen te laten weten dat het niet goed gaat met de haai. We vertellen ze dat je daarom ook geen haaienvlees en vinnen moet eten. Zo gaan mensen hier hopelijk anders over denken en kopen mensen minder haaienspullen!

Het verkopen van haaienspullen stoppen

Wij willen dat er strengere regels komen voor het verkopen van haaienspullen. Dit betekent dat de haai op een belangrijke lijst moet komen zodat sommige soorten haaien niet meer internationaal verkocht mogen worden of alleen onder strenge voorwaarden. Voor een paar haaiensoorten is dit al gelukt! Ook het opsporen en innemen van deze illegale producten is soms moeilijk en kost veel tijd en geld.

Weer haaien in de Noordzee krijgen

In de Noordzee zwemmen ongeveer 220 verschillende soorten vis en grote roofdieren als haaien zijn belangrijk voor de balans van de zee. Veel soorten haaien zijn uit onze Noordzee verdwenen. We willen samen met andere Nederlandse bedrijven haaien en roggen kweken. Als deze haaien groot genoeg zijn, zetten we ze uit in de Noordzee.

Check hier wat er tot nu toe gedaan is