Waarom zijn de oceanen in gevaar?

Waarom zijn de oceanen in gevaar?

Oceanen vullen wel tweederde van de aardbol. Koraal, een kolonie diertjes, zijn voor de oceaan heel belangrijk. Helaas gaat niet iedereen er even goed mee om.

Vissers vissen met steeds grotere netten. Hierdoor vangen ze meer vis dan dat ze mogen. Dat is dus niet netjes. Er wordt meer vis uit de zee gehaald, dan erbij komt. Met als gevolg dat bepaalde vissoorten worden bedreigt. Ook komen er soms zeedieren in netten terecht die niet voor hun bedoeld zijn. Dit noemen we ´bijvangst´. Zo gaan jaarlijks miljoenen haaien, schildpadden en zeevogels dood.

Plastic soep

Als je over het strand loopt kom je steeds meer plastic tegen. Ook in de zee zijn er ontelbare stukjes plastic. Dit noemen we ´plastic soep´. Plastic vormt een groot gevaar voor zeeschildpadden, zeezoogdieren, vogels en vissen. Zij denken dat het voedsel is en eten het op. Dan stikken ze erin of worden ze vergiftigd.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering en opwarming van de aarde wordt ook het zeewater warmer. Koraalriffen verbleken zodra de temperatuur een paar graden stijgt en sterven vervolgens af. Een zee zonder koraalriffen, is als een mens zonder eten. Het is dus heel belangrijk dat de koraalriffen blijven leven. Daarom hebben we een reddingsplan om de oceanen te helpen.

Kijk hier wat jij kunt doen voor de oceanen

7 tips om minder plastic te gebruiken
7 tips om minder plastic te gebruiken
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er minder plastic in zee komt? Het begint met deze 6 tips.
Lees meer
Wat is plasticsoep?
Wat is plasticsoep?
Wat is plasticsoep precies? De Buitendienst legt het helemaal uit in deze video.
Lees meer
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer