Op Zapp Your Planet-expeditie naar de olifant

Op Zapp Your Planet-expeditie naar de olifant

Wij zijn WNF-Rangers Minke en Sebastiaan. Samen deden wij mee aan de actie van het Wereld Natuur Fonds en Zapp Your Planet voor de olifant in 2016. En wij zijn uitgekozen om samen met Zapper Nienke op expeditie te gaan naar Gabon. Supercool!

Heel veel geld voor de olifant!

Op 14 mei brachten we een bezoek aan Klaas bij Zapp Your Planet. Daar horen we hoeveel geld er is opgehaald voor de olifant. En dat is enorm veel..........€275.982 !!!! Wow, daar kunnen de parkrangers in Gabon veel goed werk voor doen.
Kijk hier Zapp Your Planet: Operatie Olifant terug

Vroeg opstaan!

Zaterdag moeten we al om 4 uur 's ochtends op Schiphol zijn. De expeditie gaat nu echt beginnen. We vinden het superleuk en hopen vooral veel dieren te gaan zien. Maar nu eerst inchecken en dan 9 uur het vliegtuig in.

Bienvenue

Na een goede vlucht landen we in Libreville, de hoofdstad van Gabon. Pff…het is even wennen aan de warmte! Bij de douane moeten we op de foto voor een visum. Als we het vliegveld uitlopen zien we de oceaan gewoon aan de overkant van de straat. Wat een geweldig uitzicht! De zon gaat hier veel eerder onder dan in Nederland, rond 18.00 uur wordt het al donker. Het tijdsverschil met Nederland is maar één uur, dus we hebben geen last van een jetlag. ’s Avonds eten we met Marthe, de directrice van het Wereld Natuur Fonds in Gabon. We eten pizza. Lekker!

De reis gaat verder

In de ochtend lopen we naar het strand. We vinden een stuk schild van een zeeschildpad... Hoe groot zou hij geweest zijn? Het was in ieder geval geen kleintje. Later gaan we weer naar het vliegveld en reizen we door naar het plaatsje Gamba. Van Klaas hebben we een grote koffer meegekregen. Samen met Nienke sjouwen we met dit onhandige ding. Wat zou er in zitten? We mogen hem nog niet open doen. Best spannend. Nog een kaartspelletje spelen en dan lekker slapen, want morgen gaat de wekker….

Verrassing in het water

… om 5 uur! Gabon is een Franstalig land. En dat betekent ook croissants bij het ontbijt, lekker!! Na het ontbijt ligt er een boot voor ons klaar. We varen naar onze eindbestemming; Sette Cama. Daar leven de bosolifanten. De boottocht is super, zoveel te zien onderweg. We varen over een meer met wel 350 jungle-eilanden. Zoveel groen hebben we nog nooit gezien. Opeens stopt de boot, er is iets groots in het water. Twee oren komen omhoog en daarna twee neusgaten. Nijlpaarden! Wat een verrassing.

Minke en Sebastiaan kijken uit over de rivier op een boottocht

Pannenkoeken op de grond

In ons kamp staan overal voetafdrukken, zo groot als pannenkoeken. Even checken met de poot uit TamTam… Ja, het is echt zo; vannacht hebben olifanten ons kamp bezocht! En we hebben niets gehoord. Balen!

Poep!

In de jungle gaan we vandaag op zoek naar wilde dieren. Na een klein stukje lopen, vinden we al sporen van een buffel, slang, jaguar, gorilla en olifant. Maar zien doen we de dieren niet. Dan hoort parkranger Pierre Brice iets. We moeten stil zijn. Hoog in de bomen zien we dan iets bewegen. Het zijn apen, roodkopmangabeys. Wow! Daarna leert Pierre ons hoe ze olifanten tellen. Daarvoor gaan ze op zoek naar... jawel… olifantenpoep. Best vies, maar wel een ontzettend ‘handig hulpmiddel’. Die enorme drollen zijn niet te missen.

Sebastiaan en olifantenpoep

Nachtsafari

Het dorpje Sette Cama ligt naast een enorm meer, maar ook 200 meter van het strand af. Niet gek dat we elke avond verse vis te eten krijgen! Na het avondeten gaan we met de boot op nachtsafari. Hoe cool is dat! We hebben onze zaklamp bij ons. Maar die doen we nog niet aan, eerst genieten van de sterrenhemel. De poolster kun je hier niet zien, maar wel het Zuiderkruis. En die kun je in Nederland weer niet zien. Dan schijnt de parkranger met zijn lamp over het water naar de rand van het mangrovebos. Ineens kijken 2 felle ogen terug! Een krokodil! We zien hem van heel dichtbij. Het is een kleintje, maar supermooi.

Slapen in een tent

Een leuke nieuwe opdracht! We moeten een nacht in de jungle overleven. De tent opzetten is al een hele uitdaging, haha. Maar we moeten ook een kampvuur maken en voor eten zorgen. In het meer vangen we garnalen en de parkrangers die bij ons zijn, hebben een soort wortel gevonden. Het is niet de lekkerste maaltijd, maar we moeten het ermee doen. We slapen heerlijk in de tent. De volgende dag blijkt dat een olifant vlakbij ons tentje heeft gelopen. Best een raar idee. Echt heel veel respect voor de parkrangers, die soms wel drie weken lang in de jungle slapen…

Feest!

Onze training tot parkranger is bijna afgerond. De nacht in de jungle was een examen. En omdat we het zonder kleerscheuren doorlopen hebben, krijgen we onze eigen Ranger-badge van parkranger Pierre Brice! Supertrots! De andere parkrangers zingen ons toe. We bouwen een klein feestje! Dan horen we dat er in het meer verderop een olifant zwemt. Dat willen we zien. Snel in de boot en gaan! Nog net zien we hem in de verte het water uitlopen en de jungle ingaan. Tijd voor actie. We volgen hem aan land. Dit is heel erg spannend…

Drie kisten

We denken terug aan ons spannende olifanten-avontuur van gisteren. In de herfstvakantie kun je daar alles van zien bij Zapp Your Planet op tv. We bezoeken een klein gebouwtje. Het wordt goed beveiligd door militairen, waarom zou dat zijn? De mannen zetten drie kisten voor ons neer en als ze opengaan schrikken we. De kisten zitten vol met slagtanden van olifanten.

Minke en Sebastiaan zitten op de grond met grote slagtanden in hun armen

Erg triest

We schatten dat minimaal 40 prachtige olifanten door stropers zijn gedood voor deze verschikkelijke buit. We tillen een grote slagtand op. Wat is dat zwaar! We krijgen te horen dat deze slagtanden bij elkaar wel 150.000 Euro waard zijn. Maar wij zien ze liever vastzitten aan levende olifanten….

Spetterend eind

Onze laatste dag in Gabon. We zijn weer terug in Libreville en we brengen de dag door aan het strand. In zee springen we met de golven mee. Vaak zijn ze zo sterk dat ze ons omver gooien. Sebastiaan wordt nog door een kwal gestoken, maar gelukkig valt het mee. Als het donker wordt krijgen we onverwacht een heel mooi afscheid. Duizenden vleerhonden vliegen over ons heen en gaan iets verder in de jungle op zoek naar eten. Dag Gabon. Dag bosolifanten. Dag parkrangers. We gaan jullie heel erg missen. Maar we hebben ook wel weer zin om naar huis te gaan en onze familie te zien.

Weer veilig thuis

Op Schiphol worden we opgewacht door onze familie. Wat fijn om iedereen weer te zien.
Kijk hieronder alle afleveringen van Expeditie Olifant, om te zien hoe we als echte rangers de olifant hielpen.

Bekijk Zapp Your Planet - Expeditie Operatie Olifant