Oren, slurf & slagtand

Oren, slurf & slagtand

Hij heeft niet alleen de grootste oren (want die kunnen wel 2 meter lang worden) en de langste neus, maar ook de grootste tanden van alle dieren: de Afrikaanse olifant.

De slagtanden blijven groeien: elk jaar ongeveer 15 centimeter. Dat zou betekenen dat een olifant van 70 jaar tien meter tand zou hebben, maar dat is niet zo. De tanden slijten namelijk ook. De olifant gebruikt ze als werktuig (graven, schors afschillen) en als wapen om mee te vechten en te dreigen.

DE neuzenkampioen is natuurlijk de olifant.

Met twee meter is zijn neus de langste. En het is ook de handigste. Hij kan er van alles mee: nootjes rapen, boomstammen tillen.

Tijdens het zwemmen gebruikt hij hem als snorkel. Ook gebruikt de olifant zijn neus om mee te drinken. Hij zuigt er water in op en spuit het in zijn mond. Of over zijn eigen rug: dan is zijn neus een douche. Als hij trompettert gebruikt hij hem om geluid mee te maken.

Je zou het bijna vergeten, maar de olifant gebruikt zijn neus ook om mee te ruiken. En ook dat kan hij veel beter dan wij. Een andere olifant kan hij ruiken op vijf kilometer afstand. Is de slurf van een olifant wel een neus? Als je naar de punt kijkt, zie je het antwoord: twee gaten. Duidelijk neusgaten, dus het is een neus. Maar het is wel meer dan een neus: de onderkant van de slurf loopt direct over in de mond. De slurf van de olifant is dus eigenlijk een vergroeide neus en bovenlip.

Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Word WWF-Ranger (7 t/m 11 jaar)
Wil jij iets doen voor het klimaat, wilde dieren en de natuur? Word dan WWF-Ranger!
Lees meer