12 weetjes over olifanten

12 weetjes over olifanten

De olifant is het grootste landdier dat er bestaat. Per dag eet hij zo'n 160 kilo voedsel! Lees nog meer feitjes over dit mooie dier.
 1. Wist je dat olifanten bang zijn voor mieren? Sterker nog, ze hebben er een hekel aan! Sommige mieren leven in bomen en vallen alles aan wat aan ‘hun’ boom komt. Als een olifant daar blaadjes van plukt, kunnen die mieren zijn slurf in lopen en bijten. En dat is precies het gevoeligste stukje olifant.
 2. De buik van een olifant zit vol darmen. Om het taaie voedsel te verteren. Hij heeft dan ook grote drollen. Niet alles is verteerd: je ziet nog zaden en takjes zitten.
 3. De kwast van de staart bestaat uit lange, dikke haren. Heel handig als vliegenmepper!
 4. Olifanten hebben geribbelde kiezen zo groot als bakstenen. Om het taaie voedsel mee fijn te malen.
 5. De olifant kan niet heel ver zien. Hij heeft lange wimpers tegen lastige vliegen. De huid is tot wel 2 centimeter dik.
 6. Olifanten kunnen niet zweten via hun huid. Om af te koelen, wapperen ze met hun oren of nemen ze een (modder)bad.
 7. De zwaarste olifant was 12 ton (12.000 kilo!), dat is te vergelijken met 400 kinderen van 9 jaar.

  Close-up portret baby olifant slurf in Afrika

 8. Als een olifant zijn neus en staart strekt is hij 9 meter lang. Net een meter korter dan de langste slang (de tijgerpython).
 9. Behalve groot is de olifant ook erg sterk. Van de Aziatische olifant (werkolifanten) is bekend dat ze soms een boomstam verslepen van 5000 kilo!
 10. Een olifant slaapt meestal 20 minuten op zijn zij, voor de rest slaapt hij staand.
 11. Olifanten hebben een geweldig geheugen. Zij kennen hun omgeving op hun duimpje. Ze weten precies waar alle waterbronnen zijn in hun uitgestrekte leefgebied. Ook weten ze waar ze ooit zout water hebben gevonden. Zout schaven ze uit de rotsen en likken ze op, dat is goed voor ze. Jaren later weten ze die rotsen met zout nog terug te vinden.
 12. Een olifant heeft vier kilo hersens. Bijna drie keer zoveel als een mens!

  Knus kiekje van een baby olifant met zijn familie
  Spreekbeurt over de olifant
  Vertel je klasgenootjes alles over de olifant. Zo help je mee om dit mooie dier te beschermen! De olifant is de absolute kampioen van de landdieren.
  Lees meer
  olifant op de wip
  Wat een reuzen!
  De olifant is het grootste landdier dat er is. Olifanten slapen best weinig maar eten heel veel! Wil je meer leuke en bijzondere dingen weten over dit gigantische beest?
  Lees meer
  Spullen van ivoor zoals beeldjes en sieraden
  Waarom is de olifant in gevaar?
  Elke dag worden er wel honderd olifanten in Afrika gedood. De grootste bedreiging voor de olifant is de handel in ivoor.
  Lees meer