Een olifant loopt op zijn tenen!

Een olifant loopt op zijn tenen!

Een olifant stampt niet: je hoort hem bijna niet lopen.
  • Zijn gewicht is verdeeld over 4 pizza-grote zolen. Zo drukt er per vierkante centimeter minder dan één kilo op de grond. Een olifant zakt ook in zacht zand of een zompige bodem niet weg.
  • De onderkant van elke poot heeft flink veel eelt. Die slijt, maar groeit ook weer aan. Zo krijgt de olifant vanzelf nieuwe zolen.
  • Een olifant is 5 keer zo groot als een ree, maar meer dan 150 keer zo zwaar, soms wel 6.000 kilo. Vandaar dat zijn poten zo ontzettend dik zijn.
  • © giphy.com © giphy.com

    Van zijn tenen en vingers zie je alleen de platte nagels. Het aantal verschilt. Bij de savanne-olifant heeft de voorvoet er meestal 4 en de achtervoet 3. Bij de bosolifant en de Aziatische olifant heeft elke voet één nagel meer.

  • Aan de botten zie je dat een olifant eigenlijk op zijn tenen en vingertoppen loopt. Onder zijn hiel en pols zit een stevig kussen. Dat vangt de klappen op. Zelfs een rennende olifant hoor je daardoor niet stampen. Zijn pootafdruk lijkt wel een grote pannenkoek!
Knus kiekje van een baby olifant met zijn familie
Spreekbeurt over de olifant
Vertel je klasgenootjes alles over de olifant. Zo help je mee om dit mooie dier te beschermen! De olifant is de absolute kampioen van de landdieren.
Lees meer