10 belangrijkste natuur-nieuwtjes 2017

10 belangrijkste natuur-nieuwtjes 2017

Er was in 2017 heel veel goed nieuws voor de natuur en dieren. We hebben de 10 beste nieuwtjes op een rijtje gezet.

1.       Dit jaar is er een ‘nieuwe’ orang-oetansoort ontdekt op Sumatr; de Tapanuli orang-oetan. Wie had gedacht dat we in de 21ste eeuw nog een nieuwe mensaap zouden ontdekken.

2.       Het beschermde 'Heart of Borneo' is dit jaar uitgebreid met 600.000 hectare! Dit betekent meer bos voor de bedreigde orang-oetan en alle andere bosbewoners.

Kussende baby orang-oetans in Borneo close-up

3.       Dit jaar zijn er in Nederland, in de Oosterschelde, voor het eerst gekweekte roggen uitgezet. Dit is een eerste stap om in de toekomst ook bedreigde soorten terug te brengen in de Noordzee.

4.       Dit jaar zijn de grenzen van een groot nieuw natuurreservaat in Canada vastgesteld. Dat betekent dat er een heel groot gebied officieel natuurgebied is en de dieren daar beschermd worden. Lancaster Sound is 3 keer groter dan Nederland! Er leven ijsberen, zeehonden en walrussen.

5.       Wie had dat gedacht! Er is dit jaar een nieuwe groep zeldzame tijgers ontdekt in Thailand En mooier nog: ze maken er baby’s!

6.       Er zijn dit jaar 81 Saimaarobben geboren in Finland! WNF-vrijwilligers hebben sneeuw bij elkaar geveegd, zodat de robben daar hun gezinnen kunnen stichten. Goed nieuws want er leven nog maar een paar honderd van deze robben.  

7.       De lynx, ‘Mesta’, was in 2016 vrijgelaten in de bergen in de buurt van de Spaanse hoofdstad Madrid. En daar heeft ze begin 2017 al gelijk voor 2 welpjes gekregen!  

8.       In Azië zijn 115 nieuwe diersoorten ontdekt! Dat zijn meer dan 2 nieuwe soorten per week en ruim 2500 ontdekkingen in de afgelopen 20 jaar! Lees hier meer over deze dieren.

9.       Op het Indonesische eiland Sumatra is een baby-olifantje geboren. Kijk hoe schattig hij is.

10.   Vanaf 1 januari 2018 is het helemaal verboden om in ivoor te handelen in China. De ivoor-fabrieken en winkels worden gesloten. Het nieuwe jaar begint dus goed voor alle olifanten!

Dit heeft WNF-Rangerclub in 50 jaar gedaan!
Dit heeft WNF-Rangerclub in 50 jaar gedaan!
De WNF-Rangerclub bestaat 50 jaar! En in die jaren hebben we, dankzij alle Rangers, deze mooie dingen gedaan.
Lees meer